10 Sparetips: Slik bruker du mindre penger som student

Å selge alle eiendeler og flytte hjem til mor og far er ikke den eneste løsningen du har for å bruke mindre penger som ung student. Ofte trenger du bare å gjøre mindre justeringer i livsstilen, og kutte unødvendige kostnader for å ha litt ekstra å rutte med hver måned.

 0  369
10 Sparetips: Slik bruker du mindre penger som student

Med en stram studentøkonomi kan det av og til være vanskelig å fordele pengene utover hele måneden. Sjekk ut våre tips til hvordan du kan bruke mindre penger i 20-årene uten at det nødvendigvis trenger å gå på bekostning av livsnytelsen!


1. Sett opp budsjett – og følg det!
Å sette opp et budsjett er kanskje det eldste og mest brukte trikset i boken, og det er ikke uten grunn. Selv om du ikke automatisk sparer penger bare ved å sette opp et budsjett, kan det være et godt steg i riktig retning. Med en oversikt over alle dine inntekter og utgifter vil det vanligvis være lett å se hvor det er mulig å stramme inn. Dersom du for eksempel sløser mye penger på kaffe og lunsj i kantinen kan du bestemme deg for å heller lage det hjemme, og redusere den utgiften ganske kraftig. Så gjelder det bare å være disiplinert, og holde seg til budsjettet.


2. Lag ukentlige matplaner
Det er lettere å handle når du har en klar matplan. Hvilke ingredienser trenger du til frokost, lunsj og middag denne uken? Gjør det til en vane å handle alt på én bestemt dag i uken for å spare både tid og penger.

Et godt tips er å laste ned Mattilbud-appen. Den er helt gratis, og viser pågående tilbud hos alle dagligvarebutikkene. Å velge hvor og hva du skal handle av dagligvarer basert på tilbud er en god strategi for å redusere matbudsjettet, uten at det trenger å gå på bekostning av matgleden. Men husk; ikke kjøp varer du egentlig ikke trenger, bare fordi de er på tilbud.

Enda en måte å spare penger på er å handle med et kredittkort som gir rabatt på dagligvarer. Det er lurt å droppe bankkortet helt på dagligvarehandelen, slik at du ikke bruker kredittkortet og bankkortet om hverandre. Da går vinningen opp i spinningen, og du vil risikere å betale mer for dagligvarer enn budsjettposten tillater. Dagligvarer er ikke billig, så et kredittkort med 2-3 % rabatt kan fort spare deg noen hundrelapper – så lenge du betaler fakturaen i sin helhet innen forfallsdato.


3. Del abonnementer med venner
Dersom du skal ha din egen konto på Spotify, Netflix, HBO og TV2 Sumo blir det fort bli dyrt. Derfor kan det være lurt å heller dele brukere med venner og familie. Noen strømmetjenester, som for eksempel Netflix, tillater opptil flere aktive brukere på én konto på samme tid, uten at det får ekstra kostnader. Andre tillater bare én bruker om gangen. Det betyr ikke at dere ikke kan dele bruker! Se serier, kamper og filmer sammen, eller vær litt fleksible og avtal hvem som skal se når. På denne måten kan du enkelt spare noen hundrelapper i måneden. 


4. Sammenlign mobilabonnementer
Mens enkelte følger nøye med og slå til på gode tilbud, er altfor mange av oss lojale kunder hos teleoperatørene våre. Det kan være mye penger å spare på å sammenligne mobilabonnementer, finne det som passer best for ditt personlige bruk og bytte. Se gjerne etter abonnementer spesielt for unge, da disse ofte er rimeligere.

Hvor mye data som er inkludert er kanskje det som i størst grad avgjør prisen på abonnementene. Derfor er det viktig at du vurderer hvor mye data du bruker i løpet av en måned, slik ikke at du ikke ender opp med å betale for mer enn du bruker. Når du sammenligner telefonabonnementer er det ikke så enkelt som at det billigste abonnementet er det beste. Du må vurdere hva som er viktig for deg å ha inkludert i abonnementet. Dersom du bruker mer enn det som er inkludert, kan det nemlig fort bli veldig dyrt.


5. Parker bilen og ta kollektivtransport
Å ha sin egen bil kan være svært behagelig, men det følger ofte med store kostnader. Bor du i nærheten av byen vil det nesten alltid lønne seg å heller bruke kollektivtransport for å komme seg rundt. Kostnader som årsavgift, verdifall, rentekostnader, bompenger, EU-godkjenning og ikke minst drivstoff kan fort tilsvare mange tusener i året.

Sammenligner du dette med en periodebillett hos for eksempel Skyss eller Ruter blir forskjellene markante. Som voksen vil kollektivtransport koste om lag kr 7000 i året, og med studentrabatt vil det være enda billigere. Tiden du tilbringer på buss eller bane kan benyttes til noe produktivt, som å lese pensum, eller bare høre på musikk og ta igjen den halvtimen med søvn.

6. Tren utendørs eller hjemme 
De aller fleste treningssentre tar blodpriser. En enkel måte å spare penger på er dermed å bare si opp medlemskapet her. Det betyr ikke at du må slutte å trene! I sommermånedene kan det være god trening å ta seg en sykkel-, ro- eller joggetur ute i det fri. Dessverre er det ikke alltid det er fint nok vær til å trene utendørs i Norge. Hvorfor ikke ønske deg vekter og treningsmatte til jul eller bursdagen? Bruk YouTube, og finn videoer med øvelser du kan gjøre i hagen eller på stuegulvet. 


7. Handle på nett med rabattkoder
Det finnes flere dager eller perioder gjennom året hvor det spesielt lønner seg å handle på nett. I begynnelsen av januar eller rundt dager som Black Friday, morsdag og farsdag, opererer flere nettbutikker med salg og ulike salgskoder. Du kan også gjøre kupp på nett hele året gjennom tjenester som Letsdeal.no, som gir deg spesialtilbud på alt fra feriereiser til fotoalbum.

Dersom du skal handle på nett anbefaler mange forbrukerøkonomer at du bruker et kredittkort. Det er ikke uvanlig at kredittkort inkluderer både kjøpsforsikring og ID-tyveriforsikring, samtidig som det lar deg betale ned varen på sikt. I tillegg er det tryggere å bruke et kredittkort, da du slipper å risikere dine egne penger. I følge Finansavtaleloven §54b har du rett til å rette samme pengekrav mot kredittyter som mot selger, dersom varen eller tjenesten har feil eller mangler, og selgeren ikke ivaretar sine forpliktelser overfor deg. Pass på å betale kredittkortfakuraen innenfor de rentefrie dagene, slik at du slipper unødvendige kredittkortrenter på kjøpet ditt.


8. Kjøp brukt
Trenger du møbler, klær eller en ny skoleveske? Det finnes mye fint som kan kjøpes brukt på for eksempel Finn.no, kjøp-og-salg grupper på Facebook eller andre markedsplasser. Enten du kjøper online eller går på loppemarked kan du være heldig og finne akkurat det du leter etter til en billig penge. Kanskje ender du også opp med noe spesielt, som ikke så mange andre har.


9. Bruk biblioteket
Som barn besøkte du kanskje biblioteket stadig vekk med skolen, eller for å leie filmer og bøker på fritiden. Og vet du hva? Bibliotekene er der fortsatt! Enten du ønsker å leie bøker til studiene eller bare for å ha noe å lese på sengekanten, kan du spare mye penger ved å gjenforene deg med biblioteket. Som student kan det å kjøpe hele pensumlisten fort koste tusenvis av kroner, og da kan biblioteket være et svært gunstig alternativ.


10. Hva gjør jeg nå med alle pengene jeg plutselig har til overs?
Dersom du nå har litt penger til overs vil det være veldig lurt å spare dem på en BSU-konto. Da får du 20 prosent i direkte skattefradrag, som tilsvarer hele kr 5.000 dersom du fyller opp BSU-en til maksbeløpet som er på kr 25.000 i året. BSU er også godt kjent for å ha svært gode rentebetingelser.

Selv om alle BSU-kontoer har gode vilkår, kan renten variere fra bank til bank. Derfor er det viktig å sammenligne for å finne den beste renten, før du velger hvor du skal plassere din BSU-sparing.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow