Skylder på politikerne og bedriftene
Kvinner taper kampen om lederlønn
Publisert: 02.06.2017 - 11:48, av Steinar Rasch
På bare ett år har lønnsgapet mellom kvinnelige og mannlige ledere økt med 5,5 prosentpoeng, viser en ny måling. – En overraskende og skuffende utvikling, mener Liv Spjeld By i Lederne.
Er du kvinne og jobber som leder eller mellomleder i Norge, tjener du i snitt 177 500 kroner – eller 31 prosent – mindre i året enn det en gjennomsnittlig mannlig leder gjør. Det viser Norsk Ledelsesbarometer 2016, som er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for arbeidstakerorganisasjonen Lederne. Over 3100 ledere og mellomledere deltok i undersøkelsen.
– Det har alltid vært en viss lønnsforskjell mellom kvinner og menn i de årlige målingene våre. En del av forklaringen er at det jobber flere menn i de lønnsledende bransjene, og at det er mer vanlig med deltid blant kvinner. Imidlertid er det betenkelig at forskjellene nå øker, sier Liv Spjeld By, nestleder i Lederne.
Skylder på politikerne og bedriftene
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm etterlyser en utjevning i lønningsposen.
– Typiske kvinneyrker lønnes gjennomgående lavere enn mannsdominerte yrker. Her har politikerne vært for tålmodige på kvinner vegne. Vi trenger en lønnsutjevning, og ansvaret ligger både på politikerne og i den enkelte bedrift, sier hun.
Flest menn i olje og gass
Barometeret viser at menn er overrepresentert i bransjer som er lønnsledende. Ikke minst gjelder dette i oljebransjen. Kvinneandelen blant deltakerne i Norsk Ledelsesbarometer 2016 som jobber i olje-, gass- og rederisektorene er på bare 12 prosent, mens den stiger til 55 prosent i offentlig sektor og hele 86 prosent i barnehagesektoren.
I olje-, gass- og rederisektorene tjener en gjennomsnittlig kvinneleder 81,6 prosent av det en gjennomsnittlig mannlig leder gjør. Dette er også den mest høytlønte sektoren i barometeret, med en lederlønnen i snitt på nær 915 000 kroner. I barnehagesektoren, der det i praksis ikke er forskjeller mellom kjønnene i avlønningen, ligger årslønnen på i underkant av 575 000 for en leder.
Menn selger seg dyrest
Liv Spjeld By forteller at markedslønn og individuelle ordninger ofte favoriserer menn, i motsetning til fellesforhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstakere.
– Det ligger i menneskets natur at vi foretrekker de som ligner på oss selv, og fortsatt er menn overrepresentert helt øverst i bedriftshierarkiene. I individuelle lønnsforhandlinger kan dette virke i kvinners disfavør. Dessuten er det nok fremdeles slik at menn jevnt over er mer overbevist over egne fortrinn i en forhandlingssituasjon. De selger seg dyrere, sier hun.
Les også:
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta tips, gode råd og informasjon om hvem som har gode tilbud og salg. Start sparingen nå!
Mest lest
-
1.
Trenger du et lån eller refinansiering?
-
2.
Sammenlign kredittkort
-
3.
– Bruk gresset som gjødsel
-
4.
Asia og egg er den nye mattrenden
-
5.
Betalingsanmerkning er alvorlig (Slik får du rent økonomisk rulleblad)
-
6.
Betalingsevne - gå for ny highscore
-
7.
Slik beskytter du deg mot ID-svindel
-
8.
Manglende kunnskap om byfortetting
-
9.
KIWI billigst i den nye dagligvareportalen
-
10.
Private utleiere får veggedyr
Siste nytt
-
1.
Å ikke sjekke skattemeldingen kan koste deg flere tusenlapper
-
2.
Skattemeldingen 2018: Alt du bør vite
-
3.
Bruker du kredittkortet riktig? (8 punkters sjekkliste)
-
4.
Betalingsanmerkning er alvorlig (Slik får du rent økonomisk rulleblad)
-
5.
Slik beskytter du deg mot ID-svindel
-
6.
Slik går du inn i det nye året med økonomien på stell
-
7.
Er høyrentekonto ditt beste sparealternativ?
-
8.
Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning (Stadig flere nordmenn misligholder sin gjeld)
-
9.
Denne kan spare deg for tusenlapper
-
10.
Spare eller nedbetale lån?