Nyttårsforsetter er ikke alltid like lett å holde

Slik går du inn i det nye året med økonomien på stell Livsstil Sponset

Bildetekst: 2018 nærmer seg med stormskritt, og du har kanskje allerede startet å tenke over nyttårsforsettene dine?

Slik går du inn i det nye året med økonomien på stell

Publisert: 12.12.2017 - 01:22, av Steinar Rasch

2018 nærmer seg med stormskritt, og du har kanskje allerede startet å tenke over nyttårsforsettene dine. Hvert år bestemmer nordmenn seg for å bli bedre versjoner av seg selv, både på jobb og privaten. Det er dog ikke alltid like lett å holde dem.

I denne artikkelen vil vi gi deg tips til hvordan du kan gå inn i det nye året med økonomien på stell og hjelpe deg til å nå de økonomiske nyttårsforsettene dine.

Sett opp budsjett
For å møte det nye året med økonomisk kontroll, er det essensielt at du fører et budsjett. Ikke bare for å få en oversikt over din økonomi, men også for å se hvilke budsjettposter du bruker litt for mye på og kan kutte ned på. 

Et solid budsjett trenger en god budsjettmal slik at du oppnår stålkontroll. Derfor har Samlino.no laget en slik mal som gjør det enkelt for deg å starte prosessen. Last den ned, fyll inn dine inntekter og utgifter - og vips så kan du spare i vei! Last ned budsjettmalen her.

En sparsommelig jul
Mange forbinder juletiden med høye kostnader og stress, der matbudsjettet sprenges og man kjøper dyre julegaver til familie og venner. Men julen trenger nødvendigvis ikke å bety at du blir økonomisk ruinert - det handler bare om å planlegge før du drar ut for å shoppe.  

Til de utallige julemiddagene, frokostene og selskapene, bør du skrive en komplett handleliste og handle for hele uken på én gang. På denne måten slipper du å dra innom butikken annenhver dag og plukke med deg varer du ellers ikke ville kjøpt. 

Når det kommer til julegaver, er en god idé å alltid se etter rabatter. Sjansen er stor for at butikken du ønsker å handle hos har en rabattkode, spesielt dersom du handler på nett. Følg også med på nyhetsbrev og sosiale medier for å få med deg tilbudene hos butikkene du liker. 

Hva med å tenke litt alternativt denne julen? Du kan for eksempel avtale med vennegjengen å heller samles en kveld for god mat og drikke, istedenfor å kjøpe klesplagg eller annet dill de egentlig ikke trenger.

Sett konkrete mål
Hvert år hører vi om de vanlige nyttårsforsettene; trene oftere, bruke mindre penger og prestere bedre på jobben. Det som mangler er imidlertid en plan for å faktisk nå disse målene. 

Dersom et av nyttårsforsettene dine for 2018 er å komme økonomisk ovenpå, bør du først og fremst legge en plan for hvordan du skal nå dette målet. Lag gjerne delmål slik at du klarer å holde motivasjonen oppe hele året. Et slikt delmål kan for eksempel være å spare en viss sum i måneden eller at du skal klare å kutte ned på en økonomisk svakhet, slik som for eksempel den daglige cappuccinoen.  

Bruk BSU for det den er verdt
Dersom du er en av dem som sparer penger på BSU, må du huske å administrere kontoen før årsskiftet - for på nyåret låses sparebeløpet fra 2017. Dersom du ønsker å ta ut en del av pengene eller ikke har rukket å legge inn maksbeløpet er det nå dette må bli gjort. 

Ekspertene anbefaler naturligvis at du sparer maksimalt, altså 25.000 kroner i året. Dette er fordi du får større skattefradrag desto mer du setter inn. Fradraget er på 20%, som vil si at du får 5000 kr igjen, dersom du når maksbeløpet. 

Vurder eksisterende gjeld
Husholdninger har vanligvis flere typer gjeld, og den dyreste gjelden bør du prøve å bli kvitt. Dette inkluderer blant annet forbrukslån og kredittkortgjeld - lån med høy effektiv rente som, over tid, kan føre til at du må tilbakebetale mer i renter og avdrag enn på lånet i seg selv. Bli derfor kvitt denne gjelden før du velger å spare i kontoer eller fond. 

En god måte å bli kvitt dyr gjeld på er å refinansiere, som betyr at du samler alle lånene til ett. På denne måten slipper du å forholde deg til flere ulike långivere og forfallsdatoer, du vil få bedre lånebetingelser og nedbetalingstiden blir redusert. 

Både studielån og boliglån er lån du ikke nødvendigvis må prioritere å betale ned, da renten er lav. Har du mulighet, derimot, blir det anbefalt å betale høyere avdrag i måneden på boliglånet. Da blir du kvitt lånet raskere, samtidig som du øker din egenkapital i boligen. 

2018 er året for sparing!
I år har det kommet flere nye sparenyheter, slik som aksjesparekonto og den nye IPS-ordningen - så kanskje 2018 er året der du setter deg inn i disse og aktivt starter sparingen? Dette forutsetter at du er på et økonomisk nivå til å gjøre dette, nemlig at du har blitt kvitt dyr gjeld og fått boliglånet til et behagelig nivå. 

Før du bestemmer deg for type sparing er det viktig at du gjør god research, og finner ut hvilken spareform som passer for deg og som vil gi deg flest fordeler. Husk også at lønnsom sparing er et langsiktig mål ved de fleste spareformene - vær derfor tålmodig.

Les også:

Slik beskytter du deg mot ID-svindel Personlig økonomi Sponset

Slik beskytter du deg mot ID-svindel

Slik går du inn i det nye året med økonomien på stell Personlig økonomi Sponset

Slik går du inn i det nye året med økonomien på stell

Er høyrentekonto ditt beste sparealternativ? Personlig økonomi Sponset

Er høyrentekonto ditt beste sparealternativ?

Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning (Stadig flere nordmenn misligholder sin gjeld) Personlig økonomi Sponset

Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning (Stadig flere nordmenn misligholder sin gjeld)