Hotell på Gardermoen gikk til topps
Bildetekst: VIL HA INKLUDERENDE PROSJEKTER. (f.v.) Onny Eikhaug i DOGA, statsråd Solveig Horne og juryleder John Arne Bjerknes ønsker forslag til landets mest inkluderende innovasjonspris. Foto: Arash Nejad/NyeBilder.no
Jakter etter flere suksesshistorier fra reiselivet
Publisert: 31.05.2017 - 13:03, av Steinar Rasch
For seks år siden gikk Innovasjonsprisen for universell utforming til nybygde Scandic Oslo Airport. Nå er jakten på nyskapende og inkluderende prosjekter i reiselivet igjen i gang. – Det er avgjørende for fremtidens verdiskaping at alle kan delta i samfunnet vårt. Derfor er denne prisen så viktig, sier likestillingsminister Solveig Horne.
Sykehuskorridorer der alle finner fram. Nettsider som alle forstår. Transportmidler som alle kommer seg av og på. Fortauskanter som alle kommer seg over. Syltetøyglass alle kan åpne. Stemmeskjemaer som alle kan bruke. I et universelt utformet samfunn kan alle delta på like premisser, uansett hvilket utgangspunkt de har. Det er det god økonomi i.
Senere i år skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut for tredje gang. Frem til fredag 12. mai er det mulig å nominere kandidater til prisen, som har til hensikt å løfte fram de mest innovative og brukervennlige produktene, tjenestene og omgivelser som finnes i Norge. Programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA) ønsker seg så mange nominasjoner som mulig.
– Absolutt alle – både fagpersoner og vanlige borgere – kan komme med nominasjoner. Vi vet det allerede finnes hundrevis, kanskje tusenvis, av gode, inkluderende løsninger i Norge innenfor alle tenkelige områder – også reiselivet. Ved å løfte fram de beste og mest innovative av disse, håper vi å inspirere enda flere til å satse på universell utforming, sier Eikhaug.
Akershus-hotell for alle
Første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, i 2011, gikk nybygde Scandic Oslo Airport på Gardermoen til topps.
– Innovasjonsprisen vi mottok i 2011 satte Scandic Oslo Airport på kartet for konferansemarkedet og ga hotellet en voldsom publisitet året etter åpningen. Samtidig var dette en fantastisk anerkjennelse av at valget vårt om å satse på universell utforming var det rette, sier Ulf Johansen, konstituert leder ved Scandic Oslo Airport.
Hotellgjester er nemlig akkurat som folk flest, med veldig ulike forutsetninger og behov. Vi finner unge og eldre mennesker, rullestolbrukere, allergikere og astmatikere, blinde og svaksynte, hørselshemmede og personer med søvnproblemer, for å nevne noen eksempler.
Scandic Oslo Airport, som åpnet dørene i 2010, likestiller alle sine gjester. Det er tilrettelagt for syns-, hørsels- og bevegelseshemmede med blant annet bra fremkommelighet i hele hotellet, god belysning, tilpassede diskhøyder, store romnummerskilt og alarmer som varsler både med lyd, lys og vibrasjon. De to arkitektfirmaene Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter og Krook & Tjäder har begge bidratt. Det har også Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Astma- og Allergiforbund.
Måtte bygge flere rom
Hotellet har blitt så ettertraktet at det allerede har måttet utvide kapasiteten.
– Nettopp det faktum at vi er universelt utformet gjør at mange velger oss som destinasjon gang på gang. For å ta unna etterspørselen har vi vært nødt til å bygge på konferansesalene våre, og da ble det også naturlig å utvide antall rom ved hotellet, sier Johansen.
Han forteller at hotellet er så godt gjennomtenkt og planlagt at det gir et uvurderlige fortrinn når det gjelder gjennomføring av kurs. Alle universelle rom ligger på første plan.
Løsninger alle tjener på
Ifølge juryleder John Arne Bjerknes, til daglig partner i arkitektselskapet Nordic, skiller en universell utformet løsning seg fra tradisjonelle hjelpemidler ved at de fungerer bedre for alle, ikke bare brukere med funksjonsnedsettelser. Som eksempel nevner han den tidligere forhatte og fryktede selvangivelsen.
– Den nye skattemeldingen er utformet slik at hvem som helst skal kunne levere den. Innovasjonen ligger i at den er tilgjengelig og forståelig, og at du ikke bruker dagevis på kompliserte utregninger. Resultatet er noe vi alle tjener på, sier jurylederen. Skatteetaten fikk Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien interaksjons- og informasjonsdesign i 2014.
Innovasjonsprisen for universell utforming har blitt delt ut av DOGA siden 2011 på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming. Prisen deles ut i åtte kategorier, og hedrer oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.
Les også:
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta tips, gode råd og informasjon om hvem som har gode tilbud og salg. Start sparingen nå!
Mest lest
-
1.
Trenger du et lån eller refinansiering?
-
2.
Sammenlign kredittkort
-
3.
– Bruk gresset som gjødsel
-
4.
Asia og egg er den nye mattrenden
-
5.
Betalingsanmerkning er alvorlig (Slik får du rent økonomisk rulleblad)
-
6.
Betalingsevne - gå for ny highscore
-
7.
Slik beskytter du deg mot ID-svindel
-
8.
Manglende kunnskap om byfortetting
-
9.
KIWI billigst i den nye dagligvareportalen
-
10.
Private utleiere får veggedyr
Siste nytt
-
1.
Å ikke sjekke skattemeldingen kan koste deg flere tusenlapper
-
2.
Skattemeldingen 2018: Alt du bør vite
-
3.
Bruker du kredittkortet riktig? (8 punkters sjekkliste)
-
4.
Betalingsanmerkning er alvorlig (Slik får du rent økonomisk rulleblad)
-
5.
Slik beskytter du deg mot ID-svindel
-
6.
Slik går du inn i det nye året med økonomien på stell
-
7.
Er høyrentekonto ditt beste sparealternativ?
-
8.
Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning (Stadig flere nordmenn misligholder sin gjeld)
-
9.
Denne kan spare deg for tusenlapper
-
10.
Spare eller nedbetale lån?