Betalingsanmerkning er alvorlig, og slik får du rent økonomisk rulleblad
Over 250.000 nordmenn står oppført med én eller flere betalingsanmerkninger. Dette tilsvarer i underkant av hver 20. person i Norge.
Over 250.000 nordmenn står oppført med én eller flere betalingsanmerkninger. Dette tilsvarer i underkant av hver 20. person i Norge. Det er en kjent sak at betalingsanmerkninger kan ødelegge mulighetene for å ta opp lån og å få innvilget kredittkort, men det er også flere alvorlige konsekvenser som følger med anmerkningen.
Ved utgangen av første kvartal i fjor hadde nordmenn ubetalte regninger til en verdi av hele 39 milliarder kroner, ifølge en analyse fra Lindorff. Dette er en økning på 3,4 prosent sammenlignet med samme periode året før, som korrelerer med en økning i antall betalingsanmerkninger. Faktisk har nordmenn i underkant av 1,3 millioner anmerkninger, som tilsvarer en vekst på 2,4 prosent.
I denne artikkelen tar vi en nærmere titt på hva en betalingsanmerkning er. Hvorfor øker antallet, og hvilke konsekvenser bringer en slik anmerkning med seg? Vi forklarer også hvordan man blir kvitt dem og gjenvinner kontrollen over privatøkonomien.
Hva er en betalingsanmerkning, og hvorfor får man det?
Dersom du ikke betaler en regning vil du først og fremst få et purregebyr. Purregebyrer kan variere i størrelse, men ligger ofte på rundt 60 kroner. Dersom du fremdeles ikke betaler regningen vil den bli sendt til et inkassobyrå, som følgelig sender deg et inkassovarsel med et nytt purregebyr. Du vil deretter du motta en siste betalingsoppfordring. Dersom du ikke betaler da heller, vil du få en betalingsanmerkning. Betalingsanmerkningen blir dermed et faktum om lag seks måneder etter at regningen gikk til forfall. Anmerkningen slettes så snart regningen(e) er betalt.
En betalingsanmerkning er altså en anmerkning man får dersom man har en eller flere regninger som ikke blir betalt, og en slik anmerkning blir registrert i et offentlig register. Bare én utestående regning kan føre til en betalingsanmerkning, så samtlige regninger må gjøres opp for at anmerkningene skal slettes.
Hvorfor ser vi en slik økning?
Det kan være mange grunner til at ubetalte regninger og betalingsanmerkninger øker, blant annet stadig høyere forbruk og lettere tilgang til kreditt. I tillegg er det spesielt tre grupper i samfunnet som står for den negative veksten; unge, pensjonister og personer bosatt i oljebeltet.
Unge
Nye tall viser at et høyt antall unge kjøper varer og tjenester de egentlig ikke har råd til. Faktisk shopper 1 av 4 unge selv om de ikke har penger, og dermed øker både antall anmerkninger og størrelsen på det de skylder. Lindorffanalysen fra 2017 viser at 49.000 unge har en eller flere betalingsanmerkninger. Antallet har økt med hele 4,8 prosent, som vil si at én av 16 unge har en eller flere betalingsanmerkninger.
I gjennomsnitt skylder de i overkant av 50.000 kroner hver, og ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, svarte urovekkende fire av ti unge at de ikke er klar over hvilke konsekvenser som følger med en betalingsanmerkning. Dersom du er blant dem kan det lønne seg å lese videre.
Eldre
Det er ikke bare de unge som sliter med å betale regningene sine. Faktisk er det nordmenn over 66 år som har størst økning når det kommer til betalingsproblemer. I løpet av bare de fem siste årene har antall personer over 66 år med betalingsanmerkning faktisk økt med om lag 60 prosent, ifølge en undersøkelse utført av Lindorff.
Det kan være flere årsaker til dette, blant annet at dagens eldre har andre forbruksvaner enn før, at bankvirksomhet stadig blir mer digitalisert eller at det rett og slett er flere eldre. Uansett årsak, så bør betalingsproblemet tas tak i.
Personer bosatt i oljebeltet
På grunn av lavere aktivitet i oljebransjen har det de siste årene vært et krevende arbeidsmarked på Sør-Vestlandet. En naturlig konsekvens av dette er at betalingsvanskelighetene øker. I Rogaland, hvor oljekrisen har satt tydelige spor, har antallet personer med betalingsanmerkninger steget med hele 23 prosent i løpet av de siste fem årene.
Konsekvenser
Som nevnt innledningsvis kan betalingsanmerkninger hindre deg fra å ta opp forbrukslån eller kredittkort, men det finnes også andre konsekvenser:
Først og fremst har det blitt vanligere for potensielle arbeidsgivere å kredittsjekke arbeidssøkere før en eventuell ansettelse. Det holder altså ikke nødvendigvis at du har toppkarakterer og verdifull arbeidserfaring. Om en arbeidsgiver ser at du har økonomiske vanskeligheter kan det svekke dine sjanser, spesielt dersom du må håndtere penger i jobben. Et konkret eksempel er DNB. Hos dem er det ikke bare potensielle kunder som må under lupen – DNB kredittsjekker også alle jobbsøkere de ønsker å gi et tilbud i selskapet.
Betalingsanmerkning kan også bety blankt avslag på din søknad om boliglån. Eksempelvis vil du kun ha mellom to og ti prosent sannsynlighet for å få boliglån hos DNB dersom du er under 33 år og har betalingsanmerkning. DNB er på ingen måte unntaket fra regelen, verken når det gjelder jobbsøkerprosessen eller søknad om boliglån.
Vær også oppmerksom på at banken fører en historikk på deg og dine søknader. Dersom du får avslag om lån på grunn av betalingsanmerkning kan det være negativt for deg også senere, selv etter at anmerkningen er slettet. Sørg derfor alltid for at betalingsanmerkningen er slettet før du søker om lån i banken.
Selv det å tegne et mobilabonnement kan by på problemer. De fleste leverandører av abonnementstjenester kredittsjekker nemlig kundene sine før de inngår en avtale, da de naturligvis ikke ønsker kunder som ikke betaler for seg. Det kan gjelde alt fra teleoperatører og kanalpakker til energiselskaper og diverse kundeklubber. I verste fall kan du bli nektet abonnement og medlemskap.
Så, hvordan blir man kvitt betalingsanmerkninger?
Som tidligere nevnt blir anmerkningene slettet når du betaler tilbake det du skylder. Men det er ofte lettere sagt enn gjort. Under følger tips til hvordan du kan bli gjeldfri raskere og gjenvinne kontrollen på din privatøkonomi.
Enkelte banker på det norske markedet spesialiserer seg på å hjelpe kunder ut av økonomiske kniper. Måten å gjøre det på er å bytte ut dine forbrukslån, kredittkort eller annen misligholdt gjeld med ett billigere lån. Praksisen kalles refinansiering. Da trenger du ikke å forholde deg til mange ulike långivere og forfallsdatoer – i stedet får du ett enkelt lån med bedre vilkår.
Sjekk ut muligheten for å refinansiere din gjeld
Dersom du velger å refinansiere vil du utvilsomt gå en sunnere økonomi i møte. Du må likevel ha i bakhodet at usunne forbruksvaner kan ha vært årsaken til at ubetalte regninger og betalingsanmerkninger ble et faktum. Disse vanene forsvinner ikke av seg selv, selv om de skyhøye rentene blir erstattet av et mer økonomisk refinansieringslån. Derfor er det viktig å tenke på hvordan du fremover kan ta bedre vare på din privatøkonomi.
En god start kan være å få oversikt over økonomien med et budsjett over alle dine utgifter og inntekter. Med et komplett og ærlig budsjett vil det være lettere å se hvor penger kan spares. Kanskje betaler du i dyre dommer for abonnementer du ikke bruker, eller kaffe på kaféen hver dag?
Når du har satt opp et fullstendig budsjett kan det være motiverende å ha mål du vil oppnå. Sett derfor konkrete økonomiske mål for deg selv, både i form av beløp og dato.
Et annet godt tips er å selge ting du ikke lenger bruker. Mange av oss har unødvendige mengder elektronikk, interiørvarer, underholdning, klær og bøker liggende urørt i skapet i årevis. Kanskje trenger du ikke skapet lenger heller? Dette er ting du enkelt kan legge ut for salg på enten Finn.no, Facebook-grupper eller andre salgsapper – og dermed tjene penger som kan hjelpe direkte på å redusere gjeld.
Hva er din reaksjon?