Bruker du kredittkortet riktig? 8 punkters sjekkliste

Et kredittkort kan by på mange fordeler, blant annet rabatter, flybonus og forsikringer. De fleste kredittkort har også rentefrie dager, som betyr at du enkelt kan utsette betalingen og øke fleksibiliteten i din privatøkonomi.

 0  295
Bruker du kredittkortet riktig? 8 punkters sjekkliste
Bildetekst: Bruker du kredittkortet riktig? 8 punkters sjekkliste

Et kredittkort kan by på mange fordeler, blant annet rabatter, flybonus og forsikringer. De fleste kredittkort har også rentefrie dager, som betyr at du enkelt kan utsette betalingen og øke fleksibiliteten i din privatøkonomi. Kredittkortet fungerer i praksis som et gratis lån fra banken – så lenge du betaler regningen i sin helhet innen forfall.

Uansett om du allerede er en flittig kredittkortbruker eller har planer om å bestille et kort, er det et par ting du må passe på. I denne artikkelen får du 8 punkter du må sjekke av for å sørge for både lønnsom og forsvarlig bruk av kredittkort.


1. Sammenlign kredittkort

Det er viktig å sammenligne kredittkort for å finne det beste kortet for deg og dine behov. Om du allerede har et kredittkort kan det hende at det vil lønne seg å bytte til et annet. Ulike kredittkort tilbyr nemlig ulike fordeler; mens enkelte ikke har fordeler utover rentefrie dager, kan andre gi rabatt på dagligvarer, netthandel eller drivstoff.

Andre igjen gir deg flybonus, slik at du etterhvert har mulighet til å bruke oppsparte poeng blant annet på gratis reiser. Derfor er det viktig at du vurderer hvilke fordeler som er mest aktuelle for deg og ditt bruk, og baserer valget ditt på det.

Trykk her for å sammenligne kredittkort


2. Legg merke til den effektive renten

I tillegg til fordelene som blir tilbudt i kredittkort, er det viktig å merke seg den effektive renten. Det er nemlig denne som sier noe om hvor mye du må betale totalt – dersom du ikke har mulighet til å betale regningen i sin helhet ved forfall. Den effektive renten på et kredittkort ligger ofte på mellom 20-30 prosent, men kan variere i både større og mindre grad fra kort til kort.


3. Les vilkår og betingelser

Når du har funnet kortet som er riktig for deg, er det viktig at du leser gjennom det som står med liten skrift. Bankene prøver ikke å lure deg, men vilkårene kan av og til være overraskende for brukere som ikke har satt seg godt nok inn i det.

For eksempel har de fleste kredittkort en øvre aldersgrense på sine reiseforsikringer. Bankene kan også ta betalt i form av renter og gebyrer for enkelte transaksjoner, for eksempel dersom du betaler regninger med kredittkortet eller bruker det på Posten. Det er derfor viktig at du er godt kjent med vilkårene og oppmerksom på unntakene og de “skjulte” gebyrene.


4. Bruk kredittkort når du handler på nett, handler dagligvarer eller fyller tanken

Som tidligere nevnt har ulike kredittkort ulike fordeler, og det vil være gunstig å velge det kredittkortet som tilbyr rabatter i din største utgiftspost. Drivstoff er ikke billig, så dersom du kjører mye bil kan du fort spare noen tusenlapper i året ved å bruke riktig kredittkort. Om du har en hel familie å fø kan et kredittkort med dagligvarerabatt være midt i blinken for deg. Bruker du kredittkortet i stedet for det vanlige bankkortet på disse store utgiftspostene kan du raskt og enkelt spare penger.

Uansett hvilket kredittkort du velger, vil det lønne seg å bruke det i stedet for ditt vanlige bankkort når du handler på nett. Da slipper du nemlig å utsette dine egne penger for unødvendig risiko. Du vil ha flere rettigheter med kredittkort dersom noe går galt under kjøpet, for eksempel at varen du mottar har feil eller mangler eller at den ikke dukker opp i det hele tatt. Da er du nemlig beskyttet av Finansavtaleloven §54b som bestemmer at du kan rette samme krav mot kredittyter som selger, dersom selger ikke ordner opp.


5. Bruk kredittkort når du booker reiser

I tillegg til å bruke kredittkortet når du handler på nett, bør du også alltid bruke det når du booker det du trenger til reiser – spesielt flybilletter, hotell og leiebil. De aller fleste kredittkort inkluderer nemlig gratis reise- og avbestillingsforsikring dersom minimum halvparten av reisekostnadene er betalt med kortet. Utover dette kan du med riktig kort opptjene deg flybonus, som kan gi deg fordeler og rabatter på din neste reise.

Enkelte kredittkort tilbyr også egenandelsforsikring ved leiebil. Betaler du for leiebilen med et slikt kredittkort, slipper du å punge ut dersom uhellet skulle være ute. Slik sparer du deg for både stor risiko og potensielt tusenvis av kroner.


6. Sperr kortet umiddelbart om det havner på avveie

Dersom kredittkortet ditt forsvinner, enten du har mistet det et sted eller det har blitt stjålet, er det viktig at du tar kontakt med banken så fort som mulig for å sperre kortet. Kontaktinformasjon til banken vil som regel være lett tilgjengelig på bankens egne hjemmesider, men det kan også være lurt å ha det lagret på telefonen eller på en lapp på kjøleskapet.

I denne sammenheng vil vi også tipse om å endre PIN-koden på kortet med jevne mellomrom – og lære den utenat. Du må helst ikke skrive den ned, verken på papir eller mobilen. Dagens kriminelle vil ikke nødvendigvis ha store vanskeligheter med å hacke deg og få tak i den informasjonen de trenger. Dette gjelder både koder til kredittkort og bankkort, samt annen sensitiv informasjon.


7. Betal tilbake hele beløpet innen forfallsdato

Som nevnt innledningsvis fungerer et kredittkort som et gratis lån fra banken – så lenge regningen betales i sin helhet innen forfall. Betaler du derimot bare minstebeløpet vil de høye rentene løpe lynraskt. Dette fører til at du etter hvert må betale dyre dommer for varer eller tjenester som i utgangspunktet kanskje ikke var så kostbare. Derfor er det viktig å alltid passe på at du kan betale tilbake kredittkortfakturaen i sin helhet når den dumper inn i innboksen.


8. Ikke bruk kredittkort for å kvitte deg med annen gjeld

Dersom du ikke har klart å betale tilbake det du skylder og sitter igjen med gjeld, er det viktig at du IKKE bruker et kredittkort til å betale tilbake det du skylder. Dette fører bare til en ond sirkel, som kan eskalere kjapt og til slutt oppleves som umulig å komme seg ut av.

Dersom du har mye dyr gjeld vil en langt mer fornuftig løsning være å samle gjelden i et refinansieringslån. Dette er et lån som tillater deg å bytte ut eksisterende gjeld med ett enkelt lån med bedre rentevilkår.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow