Din guide og hjelp til refinansiering

Refinansiering lover å gjøre økonomien mer ryddig, lånet billigere og deg gjeldfri raskere.

 0  1709
Din guide og hjelp til refinansiering
Bildetekst: Refinansiering betyr enkelt og greit å erstatte eksisterende gjeld med ny gjeld som gir gunstigere betingelser. (Foto: Shutterstock)

I denne artikkelen får du en oversikt over de ulike typene refinansiering, samt hvordan du kan bruke refinansiering til fordel for din privatøkonomi.

Refinansiering betyr enkelt og greit å erstatte eksisterende gjeld med ny gjeld som gir gunstigere betingelser. Man kan blant annet refinansiere boliglån, forbrukslån eller kredittkortgjeld, og det kan gjøres i både nåværende eller ny bank. 


Hvem kan søke om refinansieringslån?

De fleste kredittgivere stiller krav til alder, inntekt og betalingshistorikk. For eksempel har Bank Norwegian krav om at søkeren er 23 år, mens Skandiabanken har en minimumsalder på 18 år. Det de fleste tilbyderne krever er at søkeren har en fast inntekt. 

I forhold til betalingshistorikk, er et av vilkårene til de fleste kredittgivere at søkeren ikke har en betalingsanmerkning. Har man en betalingsanmerkning blir man ansett som en “dårlig betaler” som kan blant annet skyldes en aktiv inkassosak. 

Det er imidlertid noen kredittgivere som gir lån til søkere med slike anmerkninger, med forutsetningen om at man må stille sikkerhet i form av eiendeler før man får innvilget lånesøknaden. 


Flytte lånet til en ny bank

Ved å bytte til en ny bank, blir det eksisterende lånet flyttet over for å oppnå bedre rentevilkår. Det er imidlertid viktig å være sikker på at renten blir lavere før det byttes. Refinansierer man lånet på denne måten, kan man forhandle med banken om renten. Dette er fordi de fleste banker ønsker nye lånekunder, så de strekker seg langt for å få nettopp det. Sjansen for en lavere rente er derfor stor.


Se et utvalg av lånetilbydere her


Refinansiere boliglån

Renten på boliglånet blir justert i henhold til risiko. Det betyr at jo høyere boliglånet ditt er i forhold til verdien på boligen (gjeldsgrad), jo høyere risiko tar banken for å låne deg penger. Man får derfor høyere rente om gjeldsgraden er stor. De fleste banker tilbyr den beste renten når lånet ligger på rundt 60 % av boligens verdi. 

Den eneste måten å komme på det nivået er å nedbetale på lånet samtidig som verdien på boligen stiger. Når man har kommet ned til 60 % kan det altså være lurt å refinansiere lånet for å oppnå best rente. 


Refinansiere forbrukslån eller kredittkortgjeld

De fleste velger å refinansiere fordi de har havnet i en økonomisk knipe. Det er dog viktig å påpeke at man ikke blir gjeldfri ved å refinansiere eksisterende gjeld. En av fordelene med refinansiering er likevel at det kan ta kortere tid å tilbakebetale gjelden. Dersom man får lavere rente og gebyrer på det nye lånet, har man mulighet til å betale tilbake høyere avdrag i måneden, som igjen vil føre til kortere nedbetalingstid. 

Selv om man kan få utvidet tilbakebetalingstid ved å refinansiere, bør man nedbetale høyest mulig beløp i måneden. Dette for at betalingstiden ikke blir unødvendig forlenget. Slik slipper man å betale massive rentekostnader.

Tilbydere av refinansieringslån har ulike rentesatser, samt fordeler og ulemper med sine lån. Derfor er det viktig at søkeren sammenligner alle muligheter for refinansiering på markedet for å finne det lånet som er mest gunstig for dem. 


Se et utvalg av lånetilbydere her


Andre fordeler

Det er mange som benytter seg av refinansiering dersom de har flere smålån med høye renter og gebyrer. Enda en fordel med refinansiering er at alt blir samlet under ett lån som gjør slik at man bare trenger å forholde seg til én kreditor og én forfallsdato. På denne måten blir det lettere å betale ned på lånet, da man bare gjør én betaling hver måned. Dette vil også gi bedre oversikt over økonomien. 

Ved å samle alle smålån vil en også kun forholde seg til én rente, som gjør det slik at man slipper å betale rentekostnader til flere kredittkortselskaper og /eller lånetilbydere. Dette fører til at lånet blir billigere, samtidig som man blir gjeldfri raskere.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow