Kortsvindel: Dette er tegnene du må være oppmerksom på

En kortsvindler trenger svært lite informasjon for å gjøre stor skade. Vit hva som skal til for å unngå å bli rammet, og gjør deg kjent med tegnene på kortsvindel i denne artikkelen.

 0  317
Kortsvindel: Dette er tegnene du må være oppmerksom på

Stadig flere får kortinformasjonen sin misbrukt på internett, og tapene i kroner og øre har økt kraftig de siste årene, viser tall fra Finanstilsynet.

Skulle du være uheldig å bli utsatt for tyveri eller misbruk av din identitet, er det viktig å holde hodet kaldt og handle øyeblikkelig.


Ta grep umiddelbart dersom du oppdager følgende:

  • Regninger eller inkassokrav for bestillinger du ikke har gjort
  • Fakturahistorikken har transaksjoner du ikke gjenkjenner
  • Du får beskjed om bekreftet kreditt eller kredittramme uten å ha søkt om dette
  • Varsel om adresseendring
  • Beskjed om kjøp du ikke har gjort
  • Uten eget initiativ får et gjenpartsbrev etter kredittsjekk
  • Du mottar varer eller varsel fra Posten om produkter du ikke har bestilt


Ulike typer kortsvindel

Det finnes flere ulike typer kortsvindel. Nedenfor finner du kjennetegnene på de ulike.

Stjålet kort
Blir du frastjålet kortet ditt, kan tyven bruke kredittkortet for å handle varer og tjenester med uten å bruke PIN-koden. Det har vært tilfeller hvor butikkinnehavere har akseptert kredittkortet.

Dersom du oppdager at kortet ditt har blitt frastjålet, ta umiddelbart kontakt med banken eller kortsselskapet. De vil hjelpe deg med å sperre kortet og gi deg videre hjelp. Mange banker har en egen sperretjeneste som du kan ta kontakt med 24 timer i døgnet.


ID-tyveri
Identitetstyveri forekommer når svindleren får tak i en annen persons personnummer. Svindleren kan dermed bruke denne informasjonen og få tilsendt e-post og kredittkort med PIN-kode i fornærmedes navn.


Phishing
Forekommer når svindleren prøver å lure kortinformasjon ut av kortholder.
Dette skjer vanligvis via e-post, hvor svindleren prøver å lokke fornærmede til å legge ut/sende kredittkortopplysninger. Det er ikke uvanlig at svindler prøver å utgi seg for å være en bank eller en institusjon.


Skimming
Forekommer når svindleren fester en kortleser på minibanken, som leser og kopierer kortinformasjonen til fornærmede. Det har også forekommet at svindleren har festet et kamera i nærheten av minibanken for å filme PIN-koden.


Datainnbrudd
Forekommer når svindler eller flere svindlere gjennomfører elektroniske angrep, gjerne rettet mot større bedrifter som sitter på store mengder kortinformasjon. Her bruker svindlerne dataprogrammer for å lese kortinformasjonen, og bruker det til å handle på nett.


Libanesisk slynge
Dette er når svindleren putter inn et element i åpningen på minibanken for at kortet skal feste seg fast. På denne måten kan svindleren stjele med seg kortet. Det er heller ikke uvanlig at svindleren forsøker å hjelpe fornærmede med å få løs kortet, gjerne ved å be fornærmede om å taste inn PIN-koden.


Dine rettigheter ved kortsvindel
Blir du frastjålet ditt kredittkort har du visse rettigheter. I alle tilfeller har du rett til å klage på overføringer du ikke har begått. Blir du utsatt for svindel anbefaler vi likevel å sende inn et reklamasjonsskjema for at saken behandles. De overførte beløpene må være bokført på din konto før du kan reklamere. Videre vil reklamasjonsavdelingen ta kontakt med deg så fort de har startet behandlingen av saken din.

Vær oppmerksom på at banken vil hjelpe deg med å gi deg de tapte pengene tilbake. Om du faktisk får tilbake pengene varierer fra sak til sak og fra bank til bank. Dette må vurderes ut ifra hvor uaktsom du har vært i det du mistet kortet ditt. Glemmer du kredittkortet på bussen vil du for eksempel antageligvis ikke få tilbake pengene.


Få med deg denne: Slik beskytter du deg mot ID-svindel


Kredittkortene som gir deg tyveriforsikring
Dersom noen stjeler ditt kredittkort kan tyven utnytte identiteten din til å ta opp lån, åpne bankkontoen din eller overføre penger til sin konto. 

Alvorligheten i dette er med andre ord stor og svært omfattende. Derfor har enkelte kredittkort ID-tyveriforsikring, hvor du får forsikring og juridisk bistand hvis du skulle bli utsatt for tyveri. Med Komplett MasterCard får du eksempelvis inntil 100.000 kroner dersom du skulle bli rammet av kortsvindel.

Vær oppmerksom på at flere tyveriforsikringer kan gis som en tilleggsforsikring, og at du må betale egenandel for å få forsikring hos enkelte kort. Derfor er det viktig at du setter deg inn i vilkårene og betingelsene til hvert av kortene.

På Finans.no kan du sammenligne kredittkort, og søke et kredittkort som kan gi deg ID-tyveriforsikring.


Pass på ditt kredittkort!
Ta forhåndsregler! Ikke tast PIN-koden din åpenlyst når du tar ut penger ved en minibank. Gi heller aldri din PIN-koden til andre eller la andre benytte ditt kort. Ikke oppbevar PIN-koden sammen med kortet, og unngå også skrive ned koden i elektroniske notater.. Sørg for å kunne PIN-koden din utenat, slik at du ikke har den nedskrevet noe sted.

For å sørge for ekstra trygghet kan du ha med deg to kort - eksempelvis to ulike kredittkort. Mister du et av kortene på reise kan du ha et ekstra kort å benytte hvis uhellet er ute og du blir frastjålet kredittkortet. Vær oppmerksom på å oppbevare kortene på forskjellige steder. Du kan for eksempel ha det ene kortet i lommeboken, og det andre i jakkelommen.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow