Pris på bilforsikring: 8 påvirkende faktorer du bør kjenne til

Prisen på din bilforsikring settes individuelt, men det kan være vanskelig å vite hvordan prisen på din bilforsikring egentlig beregnes. Prisen blir nemlig påvirket av en lang rekke faktorer.

 0  333
Pris på bilforsikring: 8 påvirkende faktorer du bør kjenne til

Vi gir deg oversikt over faktorene som forsikringsselskapene vurderer når de beregner prisen på din bilforsikring.


Sammenlign og finn billigste bilforsikring her


1. Hvilken bil som skal forsikres
Prisen på din bilforsikring blir i stor grad påvirket av hvilken bil du skal forsikre. Her kommer bilens merke, modell og årgang under forsikringsselskapenes lupe. I tillegg blir bilens sikkerhetsutstyr vurdert. Alarm, startsperre og airbag kan gi lavere premie.

Har du en stor bil, kan den faktisk være billigere å forsikre. Dette kommer av at større biler ofte er mer sikre dersom du og bilen blir innblandet i et trafikkuhell. Det motsatte gjelder for motorstørrelsen på din bil, da biler med en større motor vil ha flere hestekrefter og dermed også en større risiko for skade, eller et større erstatningskrav til ditt forsikringsselskap.

Det kan også være sammenheng mellom bilens alder og prisen på din bilforsikring. Eldre biler kan være dyrere at forsikre, da de oftere bryter sammen, og dermed også oftere har behov for at komme på verksted. Samtidig kan nye, dyrere biler med mye utstyr koste mer å forsikre enn andre.


Få en billigere bilforsikring allerede nå!


2. Sjåførens alder
Din alder er likeledes en av faktorene som har stor innflytelse på prisen av din bilforsikring. Spesielt unge, eller nye bilister blir tilbudt relativt dyrere forsikringspremie grunnet deres mangel på erfaring. Ifølge forsikringsselskapet Frende, har du 30 prosent høyere sjanse for bilskade enn øvrige sjåfører hvis du er under 24 år. Derfor må du betale høyere pris for forsikringen enn andre kunder. 

Alder på yngste sjåfør av bilen taes også med i beregningen. Har du selv lang kjøreerfaring, men skal la et ungt familiemedlem låne bilen nå og da, vil dette påvirke prisen på bilforsikringen. Skal eksempelvis noen under 23 år kjøre bilen, vil premien mest sannsynlig øke.


3. Din adresse
Visste du at du betaler mer for din bilforsikring hvis du bor i Oslo, enn om du bodde på vestlandet? Din adresse påvirker nemlig også prisen på din bilforsikring. Bilforsikring er dyrere for byboere enn de som bor landlig. Dette kommer av at det er høyere ulykkesrisiko i byer med høy biltetthet, hvor det i tillegg er glatt på vinterstid. I tillegg vurderer forsikringsselskapene hvor du parkerer bilen. Parkerer du bilen i åpen gate, såkalt gateparkering, vil medføre en høyere forsikringspremie enn dersom bilen din skal stå trygt i en egen garasje.


4. Hvor langt du kjører i året
Hvor langt du kjører i løpet av et år vil også ha innvirkning på prisen på din bilforsikring. Jo mer du kjører, desto større risiko er der for at du er med i et trafikkuhell, eller at bilen får problemer eller andre tekniske utfordringer. Derfor vil du også oppleve at de fleste forsikringsselskap ber deg opplyse hvor langt du kjører hvert år. Hold deg innenfor kjørelengden du oppgir for å unngå avkortning ved skade.


5. Egenandel
Egenandel er det beløpet du må betale selv når du bruker forsikringen din. En høyere egenandel gir lavere pris på forsikringen. De fleste sparer på å velge en høyere egenandel, siden det som regel er flere år mellom hver gang du må bruke forsikringen.


6. Bonus
Din bonus, eller din såkalte skadehistorikk, er blant de mest innflytelsesrike faktorene for prisen på din bilforsikring. betyde rigtig meget for prisen på din bilforsikring. Din bonus sier noe om hvor godt du som bilist kjører, og derfor hever noen forsikringsselskaper prisen hvis du tidligere har vært involvert i bilskader. 

Den eneste måten å opparbeide seg en god bonus, er å kjøre skadefritt med bilen i lengre tid. Du kan øke bonusen raskere, men du vil alltid få bonustap ved en kollisjon, forutsatt at du ikke har opparbeidet deg maks bonus, med bonusfri skade. Får du opparbeidet deg en god bonus vil du automatisk få en god pris på bilforsikringen din.

Vær oppmerksom på at det er forskjellig fra selskap til selskap hvordan prisen på din bilforsikring beregnes. For se hvor du kan få den billigste bilforsikringen til din bil, kan du sammenligne markedet for bilforsikringer på Finans.no.


7. Kasko eller delkasko
Om du velger å forsikre bilen med kasko eller delkasko, utover den obligatoriske ansvarsforsikringen, vil påvirke prisen på forsikringen. Om du bør velge kasko eller delkasko er en individuell vurderingssak, men tommelfingerregelen er at det på biler under 50.000 kroner sjelden lønner seg å ha full kaskoforsikring.


8. Samlerabatter
Mange forsikringsselskap tilbyr samlerabatter slik at du velger å samle alle forsikringene hos dem. Samlerabattene varierer normalt mellom 6% og helt opp til 20% rabatt, avhengig i hvor mange forsikringer du har.

Det kan sees på som en fordel å samle forsikringene i et selskap, da det gir en billigere pris. Undersøkelser viser derimot at det ikke alltid er det mest lønnsomme, da det kan være mer å spare på å spre forsikringene mellom de ulike forsikringsselskapene. Sammenlign pris på forsikringene fra flere selskaper, og avgjør deretter hva som er mest gunstig for deg.


Sammenlign bilforsikring på Finans.no

Betaler du for mye?

Finn den billigste bilforsikringen nå!


Slik får du billigst bilforsikring
Det er mange ulike grunner til at forsikringsselskapene gir forskjellige forsikringspremier. Det viktigste rådet til deg som er på utkikk etter en god pris på bilforsikring, er å sammenligne tilbud fra flere forsikringsselskaper. På den måten har du som kjøper av bilforsikring langt mer makt på din side, da du enklere kan ta et informert og økonomisk valg.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow