Skattefradrag på forbrukslån: Så enkelt gjøres det

Du har rett på rentefradrag på alle dine lån - dette inkluderer også forbrukslån.

 0  315
Skattefradrag på forbrukslån: Så enkelt gjøres det

Ifølge Skatteetaten kan du få redusert din skatt med en viss prosentsats. Denne endres år for år. I 2014 og 2015 var skattebesparelsen på 27 prosent. I 2016 var den på 25 prosent, ned til 24 prosent i 2017. I 2018 er den gått ytterligere ned til 23 prosent.

Dersom du betaler 10.000 kroner i renter, vil du for skatteåret 2017 kunne få 2400 kroner trukket fra din inntektsskatt. Ettersom du kan trekke 24% av rentene du har betalt på lånet fra skattemeldingen, vil den totale kostnaden av lånet reduseres. Lånets kostnad er derfor muligens lavere enn du først har anslått.

Mange er kanskje ikke klar over dette, men du kan faktisk føre opp alle utgiftene du har hatt med renter på forbrukslånet i skattemeldingen, og spare en god del penger på det. For å få fradrag på dine låneutgifter må gjeldsrentene føres inn i din skattemelding. Vi gir deg en enkel innføring i hva du må gjøre for å få skattefradrag på ditt forbrukslån.


På Finans.no kan du sammenligne forbrukslån, for å finne det beste og billigste forbrukslånet for deg.


Dette kan du kreve fradrag for
Du kan vanligvis kreve skattefradrag på alle renter du har betalt i løpet av inntektsåret. Du kan også kreve fradrag for andre utgifter du har i forbindelse med ditt forbrukslån. Dette inkluderer etableringsgebyr og omkostninger i forbindelse med refinansiering av lån for å oppnå lavere rente.

Du vil imidlertid ikke få fradrag for renter som er forfalt, men som du ikke har betalt i løpet av inntektsåret. Disse rentene får du først fradrag for etter at du har betalt ned avgiften. Dersom du ikke betaler dine regninger innen forfall og du får tilsendt et inkassogebyr vil du ikke få trekk for dette gebyret på skatten.


Slik fører du inn gjeldsrenter
Gjeldsrenter føres inn i skattemeldingen under post 3.3.1. Denne posten viser hva du har betalt i renter, om du har betalt inn forsinkelsesrenter, og om du har rentefordel som følge av et rimelig lån fra arbeidsgiver. 

Totalsummen på dine renteutgifter er normalt fylt ut med de kostnadene du har betalt til banken som gir rett på skattefradrag. Summene baseres på hva dine långivere har rapportert inn, og det er viktig at du går over posten og sjekker om alt er riktig. 

Har du private lån kan du føre dette inn selv. Hvis det mangler informasjon, må du føre opp långivers navn, størrelsen på lånet, og gjeldsrenter. Dersom du gjør endringer på skattemeldingen vil Skatteetaten vanligvis kreve dokumentasjon på disse beløpene.


Skattefradrag på forbrukslån med medsøker
Hvis du og din samboer har tatt opp et lån sammen, vi gjeld og fradrag kun bli oppført på hovedsøker i skattemeldingen. Fordelingen av gjeldsrentene vil avhenge om dere er gift eller kun samboere. Er dere ikke gift, må hovedsøker sette opp samboer som medsøker. Dette er den eneste måten for å kunne fordele gjelden på skattemeldingen, da du kun får fradrag for renter du har betalt på gjeld i ditt navn. 

I dette tilfellet må gjelden fordeles etter hvor stor andel av lånet hver av dere eier. For å fordele gjelden må dere også stå oppført som samboere i post 1.3 i skattemeldingen. Er dere derimot gift, kan dere fritt fordele gjeld og gjeldsrenter mellom dere som dere selv ønsker.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow