Søk om kredittkort

Hos Finans.no kan du raskt og enkelt få oversikt og sammenligne kort, for å finne beste kredittkort for deg. Når du velger kredittkort bør du vurdere hvilke fordeler som er viktige for deg og hvilke du kan dra mest nytte av. I tillegg bør du være disiplinert slik at du helst betaler tilbake det du skylder ved forfallsdato. Finans.no mottar et lite honorar for kunder som får innvilget søknad.


I Norge utstedes det flere hundre ulike typer kredittkort, og det betyr at man har man kan finne et kort skreddersydd for sine behov. Når du velger kredittkort bør du vurdere hvilke goder og fordeler som er viktige for deg, og hvilke du kan dra mest nytte av basert på ditt forbruksmønster. I tillegg bør du være disiplinert slik at du helst betaler tilbake det du skylder ved forfallsdato. På den måten unngår du å betale fordyrende renter på det du kjøper med kredittkortet.

Hvordan får jeg kredittkort?
For å få kredittkort må du oppfylle visse minimumskrav. Kravene varierer basert på kortutsteder, men generelt kreves det at du:

  • Er minimum 18 år
  • Har en liknet inntekt i Norge de siste 3 årene
  • Enkelte kortutsteder krever en viss minimumsinntekt
  • Har en stabil økonomi, dvs. ingen åpne inkassosaker eller betalingsanmerkninger


Få mest ut av ditt kredittkort!Det er flere grunner til at du bør eie et kredittkort, da det kommer med flere unike fordeler hvis du velger det som betalingsform. Samtidig er det noen fallgruver du bør være bevisst på ved bruk av kredittkort. Nedenfor finner du en komplett guide over alle fordeler og ulemper du bør vite om kredittkort, slik at du kan få mest mulig ut av kortet ditt.

Sikkerhet
Visste du at et kredittkort er den sikreste måten å betale for varer på? Du kan nemlig vende deg mot banken som utsteder kortet dersom du har kjøpt en tjeneste som ikke blir utført, betalt for en vare med betydelige feil, blir dobbelt belastet eller trukket for feil beløp. 

Dine rettigheter og trygghet ved kredittkortbruk er nedfelt og regulert i Finansavtalelovens paragraf 54b. Ifølge denne kan du rette samme krav mot kredittyter som mot selger, dersom du mottar en vare med mangler, skader eller feil. 

Med andre ord; skulle det oppstå vanskeligheter, lukes problemene enklere bort dersom du har valgt kredittkort som betalingsløsning. På denne måten slipper du også å risikere egne penger. 


Rentefrie dager - hver eneste måned
I alle kredittkort får man såkalte rentefrie dager. Dette er et bestemt antall dager du har kreditt uten å betale renter. Pengene du bruker blir dermed som et gratis lån fra banken. 

Dersom du har et kredittkort med 45 rentefrie dager, så er ikke det ensbetydende med at du alltid kan vente i 45 dager fra du bruker kortet til renten begynner å løpe. Det er terminforfall som avgjør når renten påløper. Antall rentefrie dager kommer altså an på hvor tett opp til fakturadato du gjør dine kjøp.


Gratis reise- og avbestillingsforsikring
De aller fleste kredittkort inkluderer gratis reise- og avbestillingsforsikring så lenge minst halvparten av reisen er betalt for med kortet. Reiseforsikringen i kredittkortet dekker i hovedsak det samme som en vanlig helårs-reiseforsikring: ulykke, sykdom, avbestilling og reisegods. 


Egenandelsforsikring ved leiebil
Er du blant dem som foretrekker leiebil når du er på ferie, kan egenandelsforsikring ved leiebil være en av kriteriene du bør se etter når du sammenligner beste kredittkort. 

Mange kredittkort inkluderer leiebilforsikring. Bruker du et kredittkort når du booker leiebil, slipper du å betale fra egen lomme dersom det oppstår uhell med leiebilen. På denne måten sparer du deg selv både for stor risiko og potensielt tusenvis av kroner. 


Andre tilleggsforsikringer
Ikke alle kredittkort tilbyr tilleggsforsikringer, da dette varierer mellom kortutstedere. Dersom kredittkortet ditt tilbyr slike forsikringer har de som regel en månedlig eller årlig pris som må betales for å få tilgang til forsikringen. 


Typiske tilleggsforsikringer kan være:

  • Betalingsforsikring
  • Denne forsikringen beskytter deg hvis uforutsette hendelser skulle hindre deg fra å betale ned kredittkortgjelden din
  • ID-tyveri forsikring
  • Denne forsikringen bistår deg dersom noen bruker din identitet til å åpne bankkonto, søke om lån eller lignende tjenester i ditt navn


Flybonus
Dersom du reiser mye kan kredittkort som tilbyr flybonus være perfekt for deg. Ulike flyselskap, som SAS, Norwegian og Finnair, har ulike poengsystemer. Er du en trofast kunde hos et flyselskap kan det være flere gratis flyreiser eller andre goder å hente ved å samle flybonus.

Du kan for eksempel opptjene poeng ved å bruke kredittkort til å kjøpe flybilletter, booke hotell eller ved å handle dagligvarer. Poengene du har kan du bruke på fremtidige flyreiser, eller andre reisefordeler som FastTrack, ekstra innsjekket bagasje eller setereservasjon. 


"Platinum"-kredittkort
Platinum-kredittkort regnes som eksklusive kredittkort og kan også ofte være oppgraderte utgaver av kredittkort tilbudt av kortutsteder. Det er vanlig å få luksuriøse tjenester inkludert i disse kredittkortene, deriblant Concierge Service og Priority Pass som gir deg loungetilgang. Ønsker du å ankomme destinasjonen med godt oppladede batterier, kan et slikt kort være midt i blinken for deg, med andre ord. Mange Platinum-kredittkort har ubegrenset kredittgrense, i tillegg til høye årsavgifter.


Rabatter og cashback
Mens noen kredittkort gir rabatter på dagligvarer, gir andre rabatter på drivstoff. Noen tilbyr kanskje en kombinasjon av de to. Andre kort har konkrete fordeler forbundet med netthandel og diverse butikker på nett. Andre kort tilbyr såkalt “cashback”. Det vil si at får penger tilbake som du kan bruke i senere tid. 

Med utallige kort som innebærer avslag, rabatter og cashback, er det lurt å finne et kort som gir en fordel på det du bruker mye penger på i måneden. Her er det mye penger å spare!


Ulemper


Gebyrer
Enkelte kredittkort kan ha en bestemt årsavgift. Dette er noe de fleste kjenner til. Det færre kanskje er bevisst på, er at det kan påløpe gebyrer for å betale regninger, overføre penger fra kredittkort til konto, transaksjoner på posten, samt minibankuttak i både inn- og utland.


Høy rente
Den effektive renten på kredittkortene varierer, men ligger vanligvis på rundt 20-30%. Dette er betydelig høyere enn ved andre former for lånefinansiering. 

Dersom du ikke har mulighet til å betale ned kredittkortregningen i sin helhet innen forfallsdato, bør du derfor vurdere andre lånemuligheter. Vær også oppmerksom på at ved bruk av kredittkort til uttak eller overføring påløper renter ofte fra første dag.


Flere aspekter ved kredittkort


Kredittkort til familiemedlemmer
Noen kortutstedere lar deg bestille såkalte tilleggskort til familiemedlemmer. Disse kortene kan brukes på samme måte som hovedkortet, i tillegg til at de mottar samme fordeler. Vær oppmerksom på at kredittgrensen deles mellom kortene, samt eventuelle opptjeningsgrenser på fordelene. Det er også viktig å vite at personen med hovedkortet er ansvarlig for tilleggskortene, selv om disse brukes av familiemedlemmer.


Kredittgrense på kredittkort
Som regel vil kortutsteder sette en kredittgrense basert på din søknad og en kredittvurdering som blir gjort av deg. Du kan søke om å få øke denne grensen, men da trenger du som regel å ha fått en lønnsforhøyelse eller andre endringer i din finansielle situasjon. 

Du kan også få økt kredittgrensen ved å være en lojal kunde og punktlig tilbakebetaler. Dersom du ønsker å få redusert kredittgrensen kan du be om dette. Dette kan være fordelaktig dersom du trenger å stramme inn dine økonomiske vaner.


Tilgjengelig kreditt
Tilgjengelig kreditt er hvor mye av kredittgrensen du har tilgjengelig på kredittkortet. Merk at tilgjengelig kreditt ikke kan sammenlignes med disponibel saldo på en brukskonto.  Bruker du den tilgjengelige kreditten, er de brukte midlene et kortsiktig lån på et bestemt antall dager. Innen disse dagene betales det ikke renter på den tilgjengelige kreditten du har benyttet deg av. Så lenge du betaler utestående beløp innen forfallsdato er det et rentefritt lån. Når du betaler fakturaen i sin helhet, gjenopprettes din tilgjengelige kreditt. Neste måned får du en ny tilgjengelig kreditt tilsvarende din maksimale kredittgrense.


Minstebeløp på kredittfakturaen
Når du mottar kredittkortfakturaen, oppgis ofte et minstebeløp man kan betale. Dersom du kun velger å betale et minstebeløp vil rentene gjøre kredittkortgjelden mye dyrere enn planlagt. Dette er fordi rentevilkårene på kredittkort er høyere enn på andre lån. Det beste valget er å betale ned hele kredittkortgjelden innen forfallsdato hver måned. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre dette kan du sette opp en nedbetalingsplan med kortutsteder. 


Betalingsutsettelse på kredittkortfakturaen
Ikke alle kortutstedere tilbyr betalingsutsettelse, så dette må du sjekke med din kortutsteder. Dersom du får betalingsutsettelse vil den ofte være rentefri. Alt du trenger å gjøre er å betale et mindre gebyr for å dekke utsettelsesperioden.


Kredittkort i utlandet
Alle kredittkort kan brukes i utlandet, men vær varsom på hvilke gebyrer som trekkes for tjenester du bruker. Dette bør du sjekke med kortutsteder før du reiser. Det er uansett en fordel å bruke kredittkortet når du reiser til å kjøpe varer og tjenester, da du beskyttes av kortutsteder dersom du skulle bli svindlet eller varer du kjøper har mangler.


Kontantuttak i minibank
Man kan ta ut penger i minibank med kredittkort, men det anbefales i de aller fleste tilfeller ikke - med mindre du har et gebyrfritt kredittkort. Grunnen er at det ofte trekkes uttaksgebyr når du gjør uttak i minibank, i tillegg til at renten som regel løper umiddelbart etter at uttaket er fullført. Derfor bør du heller bruke debetkort når du tar ut penger i minibank.


Betale regninger med kredittkort
Man kan betale regninger i kredittkort, men i de fleste tilfeller vil renten løpe fra dagen du legger inn regningen. Derfor bør du kun betale regninger med kredittkortet dersom du planlegger å betale tilbake beløpet umiddelbart. Samtidig kan det lønne seg å betale regninger med kredittkortet hvis du kan opptjene cashback eller bonuspoeng på betalingen.


Kontaktløst kredittkort
Med et kontaktløst kredittkort kan du betale småbeløp uten å taste inn din PIN-kode. Dette er både raskere og tryggere enn normal betaling. Du kan betale for varer opptil 200 kroner på denne måten. Alt du trenger å gjøre er å holde kortet inntil terminalen til du hører eller ser et signal som bekrefter at betalingen er gjennomført.

Selv om kjøpet er innenfor verdien for å bruke kontaktløs betaling, kan du ved jevne mellomrom bli bedt om å bruke chip og PIN i terminalen. Du kan bli bedt om dette av sikkerhetsmessige årsaker. Vær også oppmerksom på at kontaktløs betaling kun er tilgjengelig for kredittkort utstedt etter en viss dato. Dersom kortet ditt støtter kontaktløs betaling vil det vises med et symbol inngravert på kortet som ligner på WiFi-ikonet.

This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies Find out more here