Husk fristen for restskatten

3 tips for å unngå restskatt Personlig økonomi

Bildetekst: Den 20. august en viktig dato for deg; det er nemlig fristen for å innbetale restskatten. (Foto: Shutterstock)

3 tips for å unngå restskatt

Publisert: 09.08.2017 - 18:33, av Steinar Rasch

Å måtte betale restskatt er som regel en konsekvens av en endring i inntekt eller lån det siste året. Er du en av dem som fikk baksmell på skatten, er den 20. august en viktig dato for deg; det er nemlig fristen for å innbetale restskatten. 

Hele situasjonen har kanskje lagt en liten demper på sommeren din, og du vil mest sannsynlig gjøre tiltak for å unngå å komme i samme situasjon igjen. I denne artikkelen gir vi deg derfor råd om hvordan du kan slippe dette neste år. 

1. Registrer endringer 
Den vanligste grunnen til baksmell er at man glemmer eller unngår å varsle Skatteetaten om endringer i inntekt eller lån. De fleste stoler på at arbeidsgiver og bank rapporterer riktig informasjon til skattemeldingen, men blir noe feilaktig rapportert er det faktisk deg det går utover. Da kan du nemlig ende opp med å betale restskatt fordi du betalte for lite skatt.

For å unngå dette, burde du derfor gå grundig gjennom skattemeldingen og kontrollere at informasjonen er korrekt. Eventuelle endringer skal registreres innen fristen som er 30. april. I fjor var det 1,2 millioner nordmenn som leverte skattemeldingen med endringer. Samtidig var det en svimlende 400,000 som ikke engang åpnet dokumentet. Det er oppsiktsvekkende tall. 

2. Kommunikasjon med arbeidsgiver
Det kan være flere grunner til at man blir trukket feil i skatt. Har du flere arbeidsgivere, må du forsikre deg om at bare hovedarbeidsgiver benytter seg av tabelltrekk. Trekker flere enn én arbeidsgiver deg ved hjelp av tabell, ender du opp med å betale mindre skatt enn du egentlig skal. Andre eventuelle arbeidsgivere må derfor bruke prosenttrekk. 

For ordens skyld kan du bruke kalkulatoren til Skatteetaten for å beregne hvor mye skatt du skal betale i løpet av året. For å forsikre deg om at du ikke får baksmell, kan en god idé være å snakke med arbeidsgiver om å trekke mer skatt fra deg. Dette forutsetter selvfølgelig at du har god nok økonomi til å motta mindre lønn i måneden uten at dette vil påvirker deg negativt. 

3. Pass på om livssituasjonen din endrer seg
Livssituasjonen din påvirker hvor mye du skal skatte, og du kan få fradrag for en lang liste med situasjoner. Du kan kreve foreldrefradrag for barnepass om du har barn under 12 år og pendlerfradrag om du bor langt unna jobben. 

Men du kan miste retten til disse fradragene dersom situasjonen din endrer seg. Dette kan for eksempel være at du byttet jobb under skatteåret, og den nye jobben ligger nærmere der du bor. Da må du ikke lenger pendle til og fra jobb, og mister dermed pendlerfradraget. Eller så kan det være at du ikke lenger er enslig forsørger, og da vil du miste retten på det fradraget. 

Unnlater du å melde fra om disse endringene kan du ende opp med å måtte betale restskatt. Derfor må du endre skattekortet ditt så snart det skjer viktige endringer i livet.  

Du får også fradrag på rentene du betaler ned på eventuelle lån. I starten av året er du forventet å betale en viss sum med renter. Går rentenivået vesentlig ned, noe som fører til at du betaler mindre renter enn forventet, har du rett til mindre fradrag enn det som var utgangspunktet i skattekortet. Unnlater du å endre dette i skattemeldingen, kan du ende opp med å betale restskatt.

Hvis uhellet er ute
Hvis du skulle være så uheldig å ende opp med å få restskatt, er det lurt å være tidlig ute. Betaler du tilbake restskatten din før 31. mai slipper du nemlig å betale renter på det du skylder. Har du mulighet til å betale tilbake innen denne fristen har du altså i teorien bare tatt et rentefritt lån fra Skatteetaten.

Også de som har korrigert tall i skattemeldingen sin, og følgelig vil få redusert sitt beløp, kan og bør betale innen fristen. Dersom det i etterkant viser seg at du har betalt for mye i restskatt får du nemlig pengene igjen. I tillegg vil du få renter på det beløpet du har betalt inn for mye.

For å oppsummere; er det et råd du skal ta til deg, så er det å faktisk åpne skattemeldingen og grundig sjekke at all informasjonen er korrekt. Lykke til med siste innspurt i tilbakebetalingen, så håper vi at det ikke gjentar seg til neste år.

Les også:

Å ikke sjekke skattemeldingen kan koste deg flere tusenlapper Personlig økonomi

Å ikke sjekke skattemeldingen kan koste deg flere tusenlapper

Betalingsanmerkning er alvorlig (Slik får du rent økonomisk rulleblad) Personlig økonomi

Betalingsanmerkning er alvorlig (Slik får du rent økonomisk rulleblad)

Skattemeldingen 2018: Alt du bør vite Skatt

Skattemeldingen 2018: Alt du bør vite

Bruker du kredittkortet riktig? (8 punkters sjekkliste) Kredittkort

Bruker du kredittkortet riktig? (8 punkters sjekkliste)

Denne kan spare deg for tusenlapper Bil og båt

Denne kan spare deg for tusenlapper

KIWI billigst i den nye dagligvareportalen Mat og drikke

KIWI billigst i den nye dagligvareportalen