Ta grep og reduser matbudsjettet ditt!

Mat er nødvendig for oss alle, men du behøver ikke betale mer enn nødvendig! Etter bolig er mat den største utgiftsposten i de aller fleste husholdninger. Det er også her det er størst potensiale for sparing.

 0  264
Ta grep og reduser matbudsjettet ditt!

Opplever du at kostnadene for å sette mat på bordet spiser for stor del av månedslønnen? Grunnen til at vi ofte har minst oversikt over de månedlige matutgiftene kommer av at mat er noe vi må ha - hver eneste dag. Ofte blir handleturen gjort på impuls, uten et bestemt mål. På denne måten blir de totale utgiftene uoversiktlige. Flere innkjøp blir et unødvendig pengesluk man kunne vært foruten.

Å spise godt kan være utfordrende på et strammere budsjett. I denne artikkelen har vi allikevel klart å samle hele 10 enkle strategier for å kutte ned på matutgiftene - uten å gå på akkord med matgleden!

  1. Lag mat hjemme: Å spise ute er ikke bare en populær fritidsaktivitet, men det har blitt en sentral del av nordmenns hverdagsliv. Dette gjør seg synlig i et økende tilbud av takeaway, samtidig som flere også har fått øynene opp for finere matopplevelser. Dersom du spiser ute ofte eller bestiller ferdiglaget mat hjem, finner du en av de største mulighetene for sparing ved å legge om på nettopp denne vanen. Å smøre matpakke og lage middag daglig høres kanskje kjedelig ut, men det trenger ikke å gå utover matgleden. Mat laget fra bunnen er velsmakende og kommer med helsefordeler. Samtidig er det er en like fin måte å samle familien for kvalitetstid som det er å spare penger. Husk på å lage ekstra store porsjoner slik at du kan spise rester til lunsj eller middag neste dag.

  2. Kast mindre mat: Ja, kanskje virker det greit å lage større porsjoner og lagre dem som rester, men spiser vi det egentlig i etterkant? Tallene taler imot oss. Det høres kanskje banalt ut, men faktisk kaster vi store deler av inntektene våre i søppelbøtten. Til sammen kaster norske forbrukere mat for hele tolv milliarder kroner i året! Ofte er dette mat som fint kunne blitt spist. Det er eksempelvis ikke alltid nødvendig å kaste mat som har gått ut på dato. En rekke matvarer holder seg mye lenger enn det datostemplingen tilsier.

  3. Planlegg og lag en handleliste: Å planlegge både innkjøp og middag er både tids- og pengebesparende. Her ligger med andre ord også nøkkelen for å få kontroll på matutgiftene dine. Bestem hva du og familien skal spise til middag hver dag i løpet av en uke og lag en handleliste.

  4. Ikke handle på tom mage: Når det gjelder selve handleturen så bør du unngå å gå i butikken sulten. Studien "An empty stomach can lead to an empty wallet" understreker at dette tipset er avgjørende - både for summen nederst på kvitteringen og for hvilke valg du tar når det gjelder matvarer. Ifølge studien svekkes nemlig beslutningsevnen din når magen rumler, og det havner dermed ting i handlekurven man i utgangspunktet ikke trenger.

  5. Minimer impulskjøp: Det koster å leve i Norge. Blant annet bruker vi så mye som 70 kroner daglig på kaffe! Du må ikke nødvendigvis slutte med alle slike kjøp - man skal tross alt også leve. Allikevel er det viktig å være oppmerksom når impulser dukker opp som medfører at du kjøper ting du ikke trenger. Småkjøp i kiosken, croissanten på kaféhjørnet og flaskevannet på bensinstasjonen er utgifter som føles svært uskyldige. Blir disse derimot gjengangere har du plutselig større utgifter på dette enn du kanskje er klar over. Visste du at å kjøpe én liter flaskevann kan være flere tusen kroner dyrere enn vann fra springen?

  6. Unngå unødvendig merkelojalitet: Er det slik at de dyrere merkevarene i dagligvarebutikken smaker bedre og er av høyere kvalitet enn de billigere "kopiene"? Nei, ikke nødvendigvis! Uten å tenke over det har vi en underliggende oppfatning av at dyrt betyr bra, og dersom noe er billig, ja, da må det vel være en grunn til nettopp det? Automatisk resonnerer vi med at produktet kanskje er av dårligere kvalitet. På tross av at vi i vet at dette ikke alltid er riktig, dukker denne oppfatningen opp ufrivillig når vi skal fatte beslutninger. I motsatt tilfelle er dette den heldige effekten velkjente merkevarer har i vårt nettverk av assosiasjoner. Ikke betal mer bare fordi plastinnpakningen på varen er penere. Det er ikke nødvendigvis sagt at du skal unngå alle dine kjente og kjære favoritter. Tenk allikevel gjennom to ganger før du velger én vare overfor den andre. Hvorfor har du denne preferansen i utgangspunktet?

  7. Se alltid på kilo- og literprisen: Gammelt-nytt for mange, men dette tipset kan ikke utelukkes. På samme måte som effektiv rente utgjør et godt sammenligningsgrunnlag for eksempelvis to kredittkort, fungerer kilo- og literprisen i butikken på samme måte. Se bort fra stykkprisen. Ved å i stedet ta en nærmere titt på de små tallene nederst i hjørnet på prisetiketten, vil du få en klarere verdi-pekepinn. To produkter som fortrinnsvis tjener samme funksjon, har ofte store prisforskjeller. Det er lett å bli lurt! Kjøp større kvantum når du først er på butikken. Dersom du gjør det til en vane å sammenligne priser når du handler, vil du lære deg å kjenne ulike produkter og deres forskjeller. Tenk også på å kjøpe i større kvantum når du først er i butikken - spesielt tørrvarer og andre varer som ikke går ut på dato tidlig. Eksempelvis er det stor prisforskjell på 5 kg ris i stedet for en liten pakke med samme innhold.

  8. Bruk et kredittkort basert på matvarehandel: Ikke forlat butikken uten å dra nytte av muligheten til å spare inn penger på dagligvarehandelen. Som nevnt ovenfor er mat en av de største utgiftspostene. De beste kredittkortene på mat sparer deg penger på forskjellige måter. Noen gir deg rabatt i form av cashback, andre lar deg konvertere cashback til bonuspoeng som du kan bruke på flyreiser.

  9. La mobil-appene vise deg hvor du handler billigst: En av appene som gir oversikt over gode prisavslag på dagligvarer er «Mattilbud». Denne appen samler tilbudskatalogene til alle butikkene i nærområdet ditt og oppdateres jevnlig etter hvert som nye kataloger legges ut. Å følge med på tilbud og sammenligne ulike butikker krever litt ekstra innsats, men til gjengjeld vil det være svært gunstig for lommeboken!

  10. Gjør ukeshandelen på nett: Et godt alternativ til ukeshandelen i vanlig butikk er å gjøre den over nett. Slik unngår du fristelser i butikken, i tillegg til at det er mer oversiktlig. Med netthandel kan du gå strategisk til verks og regne ut ifra uke – ikke per dag. Dermed sparer du ved at unødvendige småkjøp minimeres.

Med disse ti enkle grepene kan du redusere matbudsjettet ditt betydelig. Mat er en nødvendighet, men det betyr ikke at du må tømme lommeboken hver gang du handler. Ved å endre noen vaner og bli mer bevisst på matkjøpene dine, kan du spare penger uten å ofre matkvaliteten. Så neste gang du handler, husk disse tipsene for å få mest mulig ut av pengene dine.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow