Påskekrise! Kan gå tomt for egg

Med påsken rett rundt hjørnet står Norge overfor en potensiell mangel på en av høytidens mest sentrale ingredienser: egg.

 0  80
Påskekrise! Kan gå tomt for egg

Situasjonen, som har vært i utvikling siden forrige sommer, har ført til økende bekymring blant dagligvarekjeder og underleverandører. Coop Norge og Nortura, en av landets ledende leverandører av egg, tar grep for å møte utfordringene, men advarer mot konsekvensene av hamstring.

Bekymring

Eggmangelen har ikke oppstått over natten. Den har vært en bekymring siden i fjor sommer, og nå når påsken nærmer seg, spisses situasjonen til. "Det er generelt for lite egg i markedet til å dekke den store etterspørselen," uttaler Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, til Bergensavisen. Selv om butikkene får levert egg daglig, er det en frykt for at visse varianter kan bli utsolgt i korte perioder.

Tiltak

Nortura, som har opplevd sitt første eggunderskudd på 15 år, har iverksatt flere tiltak for å sikre tilstrekkelig forsyning. Kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson forklarer at de blant annet øker importen av egg til industrien, slik at de norske eggene kan fordeles til dagligvarehandelen og storkjøkken. Videre vil hønene produsere egg noen uker lenger før de pensjoneres, en nødløsning for å øke produksjonen i denne kritiske perioden.

Ikke hamstre

Selv med tiltakene på plass, henger en advarsel i luften: hamstring kan forverre situasjonen betraktelig. Aronsson understreker viktigheten av at forbrukerne opptrer ansvarlig. "Med tilstrekkelig import og andre tiltak på plass kan vi sikre at alle de norske eggene blir tilgjengelig i dagligvaremarkedet til påske," sier hun, men advarer om at "dette forutsetter at folk ikke begynner å hamstre."

Mens Nortura og dagligvarekjedene gjør sitt ytterste for å håndtere denne potensielle krisen, spiller forbrukernes handlinger en kritisk rolle. Ved å unngå hamstring, kan man bidra til å sikre at det er nok egg til alle gjennom påsken. Situasjonen krever en kollektiv innsats for å navigere gjennom denne utfordrende tiden med begrenset tilgang på egg, en ingrediens som er sentral i mange påsketradisjoner.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow