11 enkle sparetips for familien
Lær hvordan du kan spare inn på familieøkonomien med 11 enkle grep.
1. Lag et skikkelig budsjett
Dersom du ønsker å spare, er første steg alltid å sette opp et budsjett. På denne måten får du en total oversikt over månedlige inntekter og utgifter, samt hvor mye familien har mulighet til å spare. I tillegg ser du hva som faktisk brukes penger på og hvilke unødvendige utgifter som kan kuttes ned på.
Bruk forrige måneds bankutskrifter til å lage det skikkelige budsjettet, da det er liten sannsynlighet for at du husker alle småkjøp på kafeer og kiosker. Det er vesentlig at du skriver ned absolutt alle kjøp du foretar deg i løpet av perioden, for å unngå at budsjettet blir skjevt.
2. Ukeshandel versus småturer til butikken
Dagligvarer er en av de største utgiftspostene for familien. I følge Statens Institutt for Forbruksforskning, var referansebudsjettet for mat og drikke til en kjernefamilie i 2017 kr 8149.
For å handle smart til familien, anbefales det derfor å gjøre en ukeshandel istedenfor småturer utover uken. Det er fordi småturer innom butikken ofte blir dyre, da man fort kjøper flere ting enn planlagt.
Skriv ned en komplett handleliste over ting familien trenger og velg en dag i uken der dere handler. Husk å spise før dere drar til butikken, da en tommelfingerregel er å aldri handle på tom mage.
3. Nedbetale lån
Å nedbetale lån er en form for sparing. Lånebeløpet blir mindre jo mer du nedbetaler og rentekostnadene blir mindre jo fortere lånet er betalt. Prioriter derfor dette dersom du lurer på om du skal spare i en sparekonto eller nedbetale lån.
Dette er spesielt viktig dersom du har dyr gjeld fra kredittkort eller forbrukslån. Rentene er høye, og i flere tilfeller vil du ende opp med å betale rentekostnader like høye eller høyere enn det faktiske lånet. Ved å bli kvitt denne gjelden så fort som mulig, unngår familien å bruke store deler av budsjettet på slike unødvendige kostnader.
4. Reis økonomisk
For de fleste familier er sommerferien tiden for å reise på ferie. Barna har skolefri og dere ønsker å skape minner sammen som en familie. Dette kan dog bli dyrt, da sommerferieukene er tiden på året der flybillettene og hotellene koster mest. Planlegges ferien i god tid kan dere dog komme unna med å bruke minimalt med penger. Ved å bestille hotell og transport tidlig får dere nemlig muligheten til å kapre de billigste alternativene.
Feriene trenger heller ikke alltid være pakkereiser til varmere strøk. Hva med å ta en Norgesferie? Eller en tur med danskebåten? Mulighetene er uendelige. Frister derimot kun varmere strøk, vil restplasser eller bestilling av hotell og fly hver for seg være billigst.
5. Samle forsikringene dine
Flere forsikringsselskap gir kunden inntil 25% i totalrabatt dersom de har alle forsikringene sine samlet hos dem. Finn derfor ut hvilke forsikringer du har og si opp de som ikke trengs. Et tips er å sjekke om du er forsikret gjennom jobben, slik at du unngår å være dobbeltforsikret.
6. Bruk fryseren
Dersom du har en anstendig størrelse på fryseren din hjemme, bør du handle inn dagligvarer til nedsatt pris og fryse det ned hjemme. Dette inkluderer kjøtt, brød og frukt/ bær. I tillegg kan du fryse ned rester av middagen og tine den opp i en senere anledning. Blir bare en halv banan brukt, kan dette også fryses ned og brukes i smoothier senere.
Dette sparer ikke bare økonomien din, men senker også matsvinn og redder miljøet.
7. Planlegg innkjøp frem i tid
Du vil spare ekstra på å planlegge fremtidige innkjøp av klær, skjønnhetsprodukter og gaver. Dette er fordi du kan gjøre store kupp ved å handle på sesongbaserte salg.
Vinterklær er alltid rimeligere når snøen har smeltet og det nærmer seg vår. Sommerklær selges alltid på rabatt på sensommeren eller høsten. Men husk å kun gå til innkjøp av det du faktisk trenger - flere av oss utnytter nemlig salg til å kjøpe masse unødvendig og ender opp med å bruke mer enn forventet.
Å planlegge innkjøp er også relevant for gaver - til jul, barnebursdager og spesielle anledninger. Da barna gjerne blir invitert i mange bursdager i året, kan dette bli en dyr kostnad. Hold derfor øynene oppe for spesielle tilbud i lekebutikken.
8. Unngå purregebyr
Betal alle regningene dine i tide, for da slipper du purregebyr - små kostnader som kan koste deg i det lange løp. Det blir nemlig dyrt dersom du får purring på et lite beløp flere ganger i året. Eksempelvis må du punge ut med kr 630 dersom du unngår å betale hele 10 regninger.
9. Lag ekstra porsjoner hver gang du lager mat
Dette er ikke kun et godt tips for å spare tid, det er også veldig økonomisk og kan spare deg for mange kroner. Ved å forberede flere porsjoner samtidig, vil du slippe å bruke penger på lunsj på jobben. Dette kan også spare deg for småturer til butikken der du handler unødvendige ting.
En ekstra fordel med å lage store porsjoner av mat, er at du slipper å kaste ingredienser du ikke får brukt opp. Det vil igjen redusere matsvinn og spare miljøet.
10. Alternativ trening
Det må ikke koste 500 kroner i måneden for å holde seg aktiv. Veien til å bli støttemedlem på et treningssenter er kort for de fleste, og det fører til at pengene går rett ut av vindu.
Hvorfor ikke melde seg ut av treningssenteret og heller trene helt gratis? Treningseffekten ender i de fleste tilfeller opp med å være det samme. Du kan blant annet bruke naturen for å løpe, sykle eller gjøre styrkeøvelser. Et annet alternativ er å trene hjemme ved å gjøre ulike øvelser - enten med kroppsvekt eller med ekstra motstand gjennom vekter.
11. Ha en bufferkonto
Det siste og kanskje viktigste tipset er å ha en bufferkonto. Denne kontoen fungerer som et sikkerhetsnett for din egen økonomi, da pengene er til uforutsette utgifter. Dette er blant annet dersom vaskemaskinen din blir ødelagt eller du må ha en akutt tannlegetime. Oppstår en uforutsett situasjon, har du ikke behov for å ta opp dyre lån for å dekke denne kostnaden. Du bestemmer selv hvor stor din bufferkonto skal være, men det er anbefalt å ha omtrent 2-3 månedslønner for full økonomisk frihet.
Lykke til og god sparing!
Hva er din reaksjon?