Slik blir egenandelsforsikring på leiebil langt billigere

Skal du ha leiebil i utlandet? Det gir en ekstra frihet og luksus på ferie, men før du skriver under på leiepapirene, setter nøkkelen i tenningen og kjører ferien i gang, bør du ha egenandelsforsikring på plass.

 0  398
Slik blir egenandelsforsikring på leiebil langt billigere

I denne artikkelen forklarer vi hvordan du får den langt billigere.

Dersom du har leiebil i utlandet og et uhell oppstår, kan dette bli dyrt da egenandelen kan ende på flere tusen kroner. I 2016 utførte Forbrukerrådet en stor pristest på forsikring for leiebil, hvor det dyreste forsikringsvalget er å bestille gjennom leiebilselskapenes egne nettsider. I testen fant de ut at man ved å leie direkte fra bilutleier, må gjennomsnittlig betale 1.030 kroner for å fjerne eller redusere egenandelen for kun en uke!

Bilutleieselskapene tar med andre ord en saftig sum for egenandelsforsikring på bilen du leier. Ved å i stedet betale leiebilen med riktig kredittkort blir alt derimot langt billigere. Det finnes nemlig mange kredittkort med en gunstig egenandelsforsikring inkludert, eller mot et mindre årlig gebyr. Slik sparer du deg for både stor risiko og potensielt tusenvis av kroner.


Sammenlign kredittkort her
Finn kortet som dekker deg når du trenger en leiebil


Så mye kan du spare
I Europa er alltid kasko- og ansvarsforsikring inkludert når du leier bil. Dersom du skulle være uheldig å skade bilen, betyr det at du må betale en egenandel på skaden du påfører bilen dersom du ikke har forsikring mot dette. Og har du ikke det, kan det bli en dyr affære.


Se for deg følgende eksempel:

  • Skade på bilen koster 50.000 kroner
  • Egenandelen er på 7.500 kroner

Har du i dette tilfellet betalt leiebilen med et kredittkort med forsikring for leiebil, sparer du her 7.500 kroner da du slipper unna egenandelen.


Kredittkort med gratis egenandelforsikring
Med BN Bank sitt kredittkort, får du dekket egenandelen på inntil 12.000 kroner ved skade på leiebil. Med Volvo MasterCard får du 1.000 kroner redusert egenandel hos Volvia Forsikring. Med eksklusive kredittkort blir naturlig nok egenandelforsikringen høyere. Med American Express Gold Card får du egenandelen dekket ved skade på din leiebil inntil 25.000 kroner (pr. krav). Med SAS EuroBonus Platinum American Express Card får du leiebilen dekket opptil 30.000 kroner (pr. krav). Handelsbanken Platinum dekker deg for opptil 100.000 kroner i egenandel.


Egenandelsforsikring med årlig gebyr
En rekke kort tilbyr egenandelsforsikring som et tilleggsvalg du må betale ekstra for. Med Remember Black kan du for 90 kroner per år få dekket egenandelen med inntil 10.000 kroner ved kaskoskade eller tyveri av leiebil. Det populære Norwegian-kortet kommer også med leiebilforsikring på inntil 20.000 kroner for 249 kr i året. Sett i perspektiv, er dette en liten engangssum å betale i året i stedet for en potensielt stor utgift dersom noe skulle skje. Denne dekker egenandel om leiebilen blir stjålet eller skadet. 


Sammenlign kredittkort

Finn det beste kortet med egenandelsforsikring


Sett deg inn i vilkårene
Mange kredittkort tilbyr deg en redusert egenandel. Hvor mye du kan få, og hvilke regler gjelder varierer likevel fra kort til kort. Sjekk ut så mye detaljer om kortet som mulig.

Med enkelte kort for eksempel kan du kun leie leiebil for et maksimum antall dager, som for eksempel Storebrand MasterCard Platinum hvor dekningen kun gjelder hvis du har leid leiebil i maksimum 31 dager. Derfor er det viktig at før du velger et kredittkort setter deg inn i kortets vilkår og betingelser.
Få også oversikt over hvor du kan bruke kortet. De fleste kort kan brukes over hele verden, både innenfor og utenfor EU.

Tenk også nøye over om du virkelig trenger en leiebil på ferien eller hjemme i Norge. Leier du bil ofte? Hør gjerne med bankene hva de tilbyr i forsikring, og hva som skjuler seg i kredittkortet i form av gebyrer og renter.


Les også: Alt du må vite om reiseforsikring i kredittkort


Gode leiebiltips
Visste du at du bør unngå å leie bil på flyplassen? Det legges nemlig en flyplass-avgift på leieprisen. I tillegg kan det lønne seg å hente og levere leiebilen på samme sted, da det ofte forekommer ekstra utgifter dersom du avleverer bilen et nytt sted. Et annet lønnsomt tips er å sørge for at tanken har samme mengde drivstoff som når du leide leiebilen. Dette er fordi det er vanlig for bilutleiefirmaer å ta høye priser for å fylle tanken. På forhånd er det også lurt å forsikre deg om hvilken type drivstoff bilen bruker


Sjekk aldersgrensen
Aldersgrensen for leie av bil varierer basert på landet du leier bilen i, og det er vanlig å påkoste ekstra i leieutgift for sjåfører mellom 21 og 25 år. I tillegg kreves det at navnet på alle som skal kjøre leiebilen oppgis. I slike tilfeller er det vanlig å måtte betale for ytterligere sjåfører. Derfor bør du sjekke tillatt aldersgrense og eventuelle andre krav med bilutleiefirmaet før du foretar bestillingen.

Videre må du ha gyldig førerkort og i noen tilfeller et internasjonalt førerkort for å få skaffe leiebil i utlandet. Internasjonalt førerkort kan skaffes hos NAF.


Inspiser og ta bilder av leiebilen på forhånd
Før du i det hele tatt skriver under kontrakt med bilutleier, bør du ta med deg en representant og se over bilen. Ta gjerne bilder som bevis. På denne måten beskytter du deg mot eventuelle tvister som kan oppstå grunnet udokumenterte skraper eller mangler på bilen som var der før du kjørte ut av parkeringsplassen. Samtidig bør du sjekke kilometerstanden og skrive ned tallet. Ved å gjøre dette vil du unngå å måtte betale for skader du ikke har skyld i. Avklar også med leiebilselskapet hvem som skal kontaktes dersom bilen skades, eller hva som skjer hvis bilen får motorstopp.


Det finnes et hav av leiebilforsikringer - bør jeg ha flere av disse?
Svaret er nei! I mengden forsikringer som tilbys av bilutleiefirmaer er det kun én forsikring du virkelig bør skaffe deg når du leier bil, og det er nettopp egenandelsforsikringen. Denne får du som nevnt hvis du betaler med et kredittkort med egenandelsforsikring.


Sammenlign kredittkort

Finn det beste kortet for deg


Disse leiebilforsikringene kan du trygt styre unna
I 2016 lagde ABC nyheter med en oversikt over forsikringer tilbudt av leiebilselskap som du ikke behøver å skaffe deg:

  • X Tyveri av eiendeler - Inkludert i reiseforsikringen.
  • X Personlig ulykkesforsikring - Inkludert i reiseforsikringen.
    Tips: Hvis reiseforsikringen ikke dekker dette, bør du tegne ulykkesforsikring i et norsk forsikringsselskap. På denne måten får du en ulykkesforsikring for et helt år for prisen du betaler for en uke hos en bilutleier.
  • X Reduksjon av egenandel kasko og ansvar - To billigere alternativer: Gjennom reisesøkemotorer eller kredittkort som inkluderer denne typen forsikring.
  • X Reduksjon av egenandel ved personlig ulykke - Reiseforsikringen dekker dette.
  • X Veihjelp - Dersom du er NAF-medlem med bilberging, vil dette dekke deg i Europa. I tillegg er veihjelp en relativt billig utgift, sammenlignet med å tegne småforsikringer for å dekke hvert problem som kan oppstå langs veien.
  • X Tyveri av bil - Skal være inkludert i Europa.
  • X Kasko og ansvar - Alltid inkludert i Europa.
  • X Utvidet kasko for vindu og hjul - Slike skader kan ligge utenfor kasko- eller egenandelsforsikringen, men denne typen forsikring er som regel dyrere enn skadene vil tilsi.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow