Denne kan spare deg for tusenlapper

Synes du batteriene dine varer for kort? Kanskje vedlikeholder du dem for dårlig.

 0  517
Denne kan spare deg for tusenlapper
Bildetekst: Å lade batteriet med en hjemmelader før vinteren kan spare deg for både utgifter og frustrasjon. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Startproblemer i vinterkulda har mange av oss opplevd. Som oftest skyldes det slurv med vedlikehold av bilbatteriet.

– Starthjelp på grunn av utladet eller dårlig batteri er vår klart største bergingsårsak. De fleste av oss tenker nok ikke så mye på å lade bilbatteriet før det er for sent, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Det enkleste man kan gjøre selv er å investere i en hjemmelader. En slik lader trenger ikke koste mye, men kan spare deg for mye frustrasjon når du har dårlig tid og bilen ikke starter fordi batteriet er flatt.

– Hvor hyppig man bør vedlikeholdslade bilbatteriet, avhenger av kjøremønsteret man har. Har du mye småkjøring i byen, er det bra å vedlikeholdslade ofte. Og så er det lurt å gjøre det før man skal ta en tur til fjells der bilen blir stående ute i kulda i flere dager sier Sødal.


Ikke bare bilbatterier

Batterier til båt, MC, snøfreser, gressklipper og lignende bør også lades fra tid til annen, spesielt om de ikke skal brukes på en stund. Med dårlig vedlikehold risikerer du å måtte betale for å skifte dem ut oftere enn nødvendig.

– Første bud er å fullade batteriet før det settes til lagring. Selv om moderne batterier har liten selvutlading, bør du lade opp batteriet et par ganger i løpet av vinteren. Er spenningen under 12,4 volt må batteriet lades, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge.

Hvis du helst vil slippe dette bryet, finnes det elektroniske –såkalt intelligente ladere som er koblet på hele tiden og vedlikeholdslader batteriet når det trengs.


Fjern skitt og fuktighet

Ikke glem å rengjøre batteriet før det settes til lagring.

– Smuss og fuktighet kan føre til små strømlekkasjer, såkalt krypstrøm, som øker selvutladingen. Et rent batteri med rene poler reduserer faren for krypstrøm. Sett gjerne inn polskoene med batteripolfett, sier Svenningsen.


Lagre i riktig temperatur

Batterier skal ikke lagres for kaldt, så du må unngå frost. Samtidig skal batteriet heller ikke ha det for varmt.

– Jo varmere det er, desto større selvutlading. En tommelfingerregel er at selvutladingen halveres for hver tiende grad temperaturen synker, sier Svenningsen.

Ideell temperatur er ned mot null, men helst uten kuldegrader. Batteriet bør lagres tørt. Bilbatteriet trives best dersom bilen står parkert i garasjen om vinteren.

Lar du batteriet stå i båten eller caravanen over vinteren, bør det kobles fra det elektriske systemet, slik at det ikke stjeler strøm fra batteriet.

– Lagrer du batteriet ute, er det ekstra viktig å fullade det før vinteren. Et fulladet batteri kan tåle en kald vinter, det gjør ikke et utladet batteri, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.

Hva er din reaksjon?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow